ГЕРБ с вот на недоверие и за здравеопазването

Най-доброто от печата

07-10-2013, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МЗ пише важни стратегии, без да взема предвид мнението на съсловните организации.

След вота на недоверие, който ГЕРБ подготвя за провалите в инфраструктурните проекти, следващият ще е за здравеопазването. Той ще бъде поискан до края на годината, съобщи за "Труд" бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ - Десислава Атанасова. 

"В здравната система нищо не се прави и нищо не е наред", коментира Атанасова и започна да изброява. Здравната каса е на червено, затова в последните два месеца от годината болниците ще получат 70% от заработените пари. "Ако има нужда от актуализация на бюджета , защо тя не се предлага? Тежко е положението и с лекарствата за онкоболните, за които отново няма пари. Точно като по времето на тройната коалиция", посочи бившият здравен министър. Атанасова подчерта, че Министерството на здравеопазването пише важни стратегии, без да взема предвид мнението на съсловните организации. "А преди изборите БСП и ДПС подписаха документ точно с такъв ангажимент - да се допитват до лекарите", каза Атанасова. Не се предприемало и нищо заради нарасналите до 2 милиона здравно неосигурени. 

"Никой не знае какво става в кръвните центрове, ще се повишат ли възнагражденията там, ще се модернизира ли апаратурата", допълни Атанасова. 

Според нея още от първия ден на новото правителство станало ясно, че здравеопазването няма да му е приоритет с изявлението на здравната министърка доктор Таня Андреева, която се обяви за падане на тоталната забрана за пушене в заведенията. 

"Нещо, което нито един здравен министър на света няма право да поиска. Да не говорим, че нейни колеги от кабинета като Иван Данов са "за" оставането на забраната, както той ми сподели след радиопредаване", добави Десислава Атанасова.

Какъв експерт е Орешарски, какво експертно е направил в живота си - като дойдохме през 2009 г., ни остави огромен заем, който трябваше да плащаме. Това каза Бойко Борисов на среща с актива на ГЕРБ в София. Той обяви, че ГЕРБ ще продължи да проваля парламентарните заседания, когато управляващите не успеят да съберат кворум. "Приходите, които се събират, са по-малко от тези, които се събираха по наше време. Инвеститорите виждат какво става в България и бягат", коментира още Борисов.