''Алфа рисърч'': Правителството няма полезен ход

Най-доброто от печата

07-10-2013, 05:56

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

''Бих се притеснила, ако всички агенции започнат да дават абсолютно еднакви проценти, които не мърдат във времето. Това би ме усъмнило в независимостта на агенциите и в независимостта на отговарящите. '', смята Марчела Абрашева от ''Галъп''

Геновева Петрова от  социологическата агенция ''Алфа Рисърч'' заяви пред БНР, че не вижда полезен ход за парламента и правителството в тази политическа обстановка: ''Не само доверието в парламента е ниско. Ниско е доверието, всъщност, и във всички останали основни институции. Няма вариант да направи полезен ход нито правителство, нито парламент при наистина такава сериозна криза на доверие, което у нас означава действително, че става въпрос за нестабилност на управлението. Не може да разчитаме, че оттук нататък цял мандат те ще управляват в такава ситуация и да разчитаме, че наистина ще постигнат наистина нещо ефективно, нещо добро за хората'', допълва тя.

''Бих се притеснила, ако всички агенции започнат да дават абсолютно еднакви проценти, които не мърдат във времето. Това би ме усъмнило в независимостта на агенциите и в независимостта на отговарящите. Различията са по-скоро естествени, отколкото отклонение. Различието в числата, когато основните факти, които повечето агенции наблюдават, са едни и същи, следователно e нова тенденция, на която може би си заслужава да обърнем внимание''. Това каза пред Марчела Абрашева от социологическата агенция „Галъп" по повод различните данни, които социологическите агенции оповестяват за доверието на партиите. Геновева Петрова от "Алфа рисърч" допълни, че, за да се справят с динамиката в общественото настроение, социолозите са сгъстили честотата на изследванията.

''Правейки периодични проучвания, регулярно, ние проследяваме тенденциите. Именно това ни дава основание да смятаме, че резултатите, които публикуваме и обявяваме не са загубили актуалността си. Ние можем да обясним какво се е случило, как се е случило, защо се е случило. Ако има разлика между агенциите, тя е в интерпретациите'', заяви Петрова. Дамите имат различна интерпретация и за ниския рейтинг на НС. Според Абрашева, това не е основание да се смята, че ситуацията в страната е ''изключително нестабилна''.

В последните три месеца социологически агенции съобщават, че: Има паритет между двете основни политически сили (ГЕРБ и БСП), с едни гърди разстояние на БСП. Продължава да съществува граждански потенциал за протест, независимо че искането за оставка разделя нацията, има повече симпатизиращи на протестите, отколкото реално протестиращи по улиците. Има ниско доверие в институциите и то ще попречи за трайни реформи.