ЕК ще изпълни задълженията си към България, сигурна е комисар Георгиева

Тя обясни, че очаква следващата седмица да се реши дали България ще получи еврофинансиране

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е сигурна, че Европейската комисия ще изпълни своите задължения към България - да помогне с техническа и финансова помощ за бежанската криза.

Тя обясни, че очаква следващата седмица да се реши дали България ще получи еврофинансиране още преди края на годината и изрази надежда, че догодина ще има повече пари. Колко точно ще бъдат е въпрос на преговаряне и на демонстрация на възможности да се абсорбират и добре да се използват.

По думите й усилия за справяне с кризата трябва да положат всички институции в държавата, тъй като значителното увеличаване на бежанския поток в страната ни поставя пред обществото и въпроса за социалното отражение.

"Ние предпочитаме да си стиснем очите и да допуснем, че той няма никога да се появи. Това е ситуацията в България. В продължение на години проблемът за бежанците е бил поставен на последно място. Не сме готови днес, но ние трябва да бъдем готови утре, защото сирийската криза няма да свърши скоро и тези хора не само, че ще бъдат повече след месец, два-три, но и много от тях ще бъдат тук след две, може би три години. Ние трябва да ги интегрираме така, че те да са плюс за страната ни, а не товар”, обясни комисар Георгиева.