ГЕРБ: МС и МИЕТ нямат търговски отношения с Манчев

Най-доброто от печата

05-10-2013, 08:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

''Решенията за спиране на проекта ''Белене'' получиха достатъчно публичност и едва ли има някой в страната, който да не е разбрал за тях'', се казва в позиция на партията

''На свое заседание Министерски съвет на 28 март 2012 г. правителството на ГЕРБ взе решение за спиране на проекта "Белене". Същият ден бе информиран президентът и ресорната комисия по енергетиката в 41-то Народно събрание. На 29 март парламентът също взе решение за прекратяване на проекта "Белене". Тези решения получиха достатъчно публичност и едва ли има някой в страната, който да не е разбрал за тях''. Това се казва в позиция на ГЕРБ по повод днешните информации, че правителството на Бойко Борисов не е предприело съответните действия за спиране на плащанията след спирането на проекта АЕЦ "Белене".

"Решенията на Народното събрание се публикуват в Държавен вестник и имат задължителен характер за всички юридически и физически лица на територията на Република България. Ако ,,Белене" не бе спрян през март месец 2012 г., до момента НЕК щеше да е натрупал стотици милиони евро нови задължения по проекта, които дружеството не може да плати'', се казва в позицията.

''Обръщаме внимание, че нито Министерски съвет, нито Министерството на икономиката, енергетиката и туризма имат търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев. В този смисъл, първо - те не са страна по договор, за да имат задължения да го уведомят и второ - решенията на Народното събрание имат задължителен характер за всички физически и юридически лица на територията на Република България, без затова да бъдат изрично уведомявани от когото и да било. Използваме възможността да припомним, че консултантският договор с компании, свързани с Богомил Манчев, за колосална дори в световен мащаб сума, е сключен от НЕК, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров'', се казва в края на съобщението.

.