Йовчев: Тежки нарушения са установени при проверката на подслушванията

Политика

04-10-2013, 16:02

Автор:

Георги Ангелов

Всичко от Автора

Депутатите не пожелаха да чуят отговора на вътрешния министър

Тежки дисциплинарни нарушения са установени при проверката в МВР за подслушванията, каза пред журналисти в петък вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Министърът трябваше да отговори на въпрос на депутата от „Атака” Десислав Чуколов относно неправомерното използване и съхранение на СРС и подслушване на граждани от МВР по времето на министър Цветан Цветанов. Самият Десислав Чуколов предположи, че ГЕРБ не са се регистрирали в пленарна зала, за да се провали пленарното заседание и Йовчев да не отговори на въпроса за подслушването.

„Установени са били тежки дисциплинарни нарушения. Наложени са наказания. Предоставени са материалите в прокуратурата. Образувано е досъдебно производство”, каза още министър Йовчев и припомни, че проверката е наредена още от служебния министър Петя Пръванова. Единствено наблюдаващият прокурор може да даде данните за това какво се проверява, допълни той.

„Ние сме направили програма с мерки, по голямата част от които са изпълнени, някои дори предсрочно. До декември месец ще изпълним всички мерки, така че ще гарантираме, че няма да има тефтерчета и незаконно подслушване”, категоричен беше министъра на вътрешните работи.

На въпрос какви тежки дисциплинарни нарушения са установени Йовчев заяви: „Те са за служители от СДОТО за това, че са нарушили правилата и нормативните документи, които регламентират дейността на МВР и СДОТО. Тези служители вече не са в МВР”. На въпрос защо се бавят резултатите от досъдебното производство Йовчев каза: „Главният прокурор обясни, че е необходимо да мине време, тъй като обемът от информация, която трябва да се провери, е много голям”.

От своя страна депутатът от "Атака" ДесиславЧуколов заяви на брифинг в парламента: „Явно парламентът не може да разчита на ГЕРБ. ГЕРБ днес не бяха на работа и не представляват интереса на българския народ.

Хората от нашата парламентарна група бяха в залата. Колко бяха тези от ГЕРБ, които предпочетоха да се скатаят от отговора, който трябваше да даде вътрешният министър за подслушването по времето на Цветан Цветанов. Ето затова ги нямаше в залата – просто ги е страх от отговора. Страх ги е от това да бъдат депутати. ГЕРБ физически са в пленарна зала, ментално още са в Министерски съвет. Ние от „Атака” сме на мястото и на поста си”, подчерта националистът.

„Народните представители от „Атака” бяха тук, както всеки народен представител трябва да бъде тук, за да представлява интересите на българския народ. Днес ГЕРБ представлява интересите на българския народ или интересите на Бойко Борисов”, - каза още Чуколов.

Самият Бойко Борисов заяви в кулоарите на Народното събрание, че осем депутати от ГЕРб са се регистрирали, за да има кворум, като самият той е с "две инжекции в крака", но въпреки това е дошъл на работа.

Той отново обвини управляващите за проваленото заседание на парламента.