Обама: Отчаян съм, отиваме към фалит

Най-доброто от печата

04-10-2013, 07:23

Снимка:

Reuters

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кризата в САЩ може да се отрази на целия свят, предупреди шефът на ЕЦБ

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е отчаян от бюджетната парализа в страната му след поредния кръг провалени преговори между републиканци и демократи за приемане на бюджет. Три дни след началото на кризата двата враждуващи лагера са далеч от компромис, а докато времето минава, наближава и крайният срок за вдигане на тавана на дълга, след който американската държава може да изпадне във фалит. Политическата нестабилност в САЩ може да се отрази зле и на цялата световна икономика, ако се проточи, предупреди и президентът на Европейската централна банка Марио Драги.
В сряда вечер бе направен пореден опит за разрешаване на кризата, като Обама се срещна с лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса. Разговорите обаче приключиха без резултат заради нежеланието и на двете страни да правят отстъпки от исканията си. Републиканците продължават да настояват за отлагане на здравната реформа, а демократите категорично отказват да приемат подобно искане.
След срещата в интервю за телевизия Си Ен Би Си Обама призна, че е отчаян от бюджетната криза. "Откакто станах президент, правя големи усилия, за да работя с републиканците, като смекчавам изявленията си. Някои твърдят, че съм прекалено спокоен", подчерта президентът. "Отчаян съм от идеята, че ако не кажа на 20 млн. души, че не могат да получат достъп до здравна осигуровка, държавата ще остане парализирана от републиканците", заяви Обама относно искането на републиканците да бъдат отменени някои части на програмата за здравна реформа в замяна на съгласие по приемане на бюджета. Президентът определи това поведение като безотговорно. Обама заяви още, че републиканците искат да докарат страната до фалит, тъй като обвързват и вдигането на тавана на дълга със здравната реформа. Таванът ще бъде достигнат на 17 октомври. Президентът заяви, че няма да преговаря "с екстремисткото крило на една партия" за вдигане на тавана на дълга.
Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър описа срещата като учтив разговор, по време на който напредък не е постигнат. Той обвини Обама, че не иска да преговаря.
Междувременно президентът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че ако се проточи, бюджетната парализа в САЩ може да представлява риск за целия свят. Той обаче не смята, че ще се стигне до такъв сценарий. Запитан за вероятността от фалит на САЩ, ако битката между президента Барак Обама и републиканците продължи до 17 октомври, Драги заяви: "Не мислим, че това ще стане".