Лудогорец шампионски размазва наред!

Лудо отмъщение застигна Динамо (Загреб) в София. Кишада, Мисиджан и Дяков разпиляха хърватите за 3:0

Стига сте оплаквали българския футбол, кажете по-добре едно "Браво" на Лудогорец. И ако искате ги гледайте на стадиона, те си бият с по 3:0 и в Айндховен, и в София. Скалпът на втория фаворит в групата на българския евроучастник - този на Динамо (Загреб), вече е на колана на Лудогорец. При този на ПСВ. Отборът на Стойчо Стоев постигна поредна убедителна и престижна победа, този път над Динамо (З) в София с 3:0. Разградчани събраха 6 точки актив и вече без притеснения гледат към първото място в групата.

Снимки от двубоя само вижте в Sportline.bg

Победата над хърватския гранд бе специална - едно сладко, сладко отмъщение за неправдата от миналия сезон в Шампионска лига, когато безумен съдия попречи на българския тим да продължи в турнира. Тон за победата тази вечер даде Кишада в 12-ата минута. В 37-ата Мисиджан с красив гол внесе спокойствие у тима на "зелените", а Дяков в 61-ата сложи край на спора. Ако изобщо Динамо беше спорил в този мач. А стражът на гостите - Зеленика, се оказа или в лоша форма, или със "зелено", не "синьо" сърце.

Но как се разви мачът:  Около 5000 зрители са дошли на стадион "Васил Левски", за да подкрепят българския шампион. За никой не е изненада първоначалният лек домакински натиск на Лудогорец. Още във 2-рата минута Шоко шутира слабо и право в ръцете на Зеленика. В 5-ата минута и Еспиньо пробва мерника си, но и неговият удар бе слаб и топката попадна в ръцете на вратаря. Обаче определено бе изненада бързият гол на "зелените" и голмайсторът - изненадата в състава Кишада. Еспиньо центрира в наказателното поле, Марселиньо продължи топката към Кишада, който бе изпуснат от Шимунович, скочи и засече с глава, пращайки топката в мрежата за 1:0. До 20-ата минута клетката за гостуващата агитка остава празна и прословутите хърватски фенове не са на място, за да подкрепят Динамо. 


Първият по-сериозен удар към вратата на Владо Стоянов хърватите отправиха в 21-ата минута. След поредица двойни подавания Ел Арби Судани шутира към вратата, но българският страж плонжира и опасността премина. Минутата е 26-а, Мисиджан стреля от около 20 метра към вратата на Зеленика, но над напречната греда в аут.  В 33-ата минута Пиварич центрира от корнер в наказателното поле на българите, но Моци изби. В 34-ата минута Лудогорец вдигна на крака феновете на "Васил Левски" с втори гол във вратата на Динамо. Върджил Мисиджан се възползва от неразчетено изритване на топката от Зеленика и го пресече, след което стреля мощно. Топката се чукна в левия стълб и влетя в мрежата на хърватския страж. Попадението бе подарък за първородната дъщеря на Мишо Александров. 

В 37-ата минута голмайсторът Мисиджан бе декориран в жълто, след като съдията прецени, че е симулирал при падането си в наказателното поле на гостите от Загреб. Бранко Иванкович е принуден да предприеме офанзивна смяна - в 40-ата минута той пуска Чоп на мястото на Саре. Владислав Стоянов отново демонстрира класата си в 45-ата минута, когато Судани отправи силен удар към вратата му, но националът отрази. Алжирецът опита да изненада Стоянов и след последвалото центриране от корнер, но вратарят лови убедително. 

 

В 50-ата минута Владо Стопнов направо отчая Ел Судани, след като спаси нов негов удар. Алжирецът бе изведен в стрелкова позиция от Самир, но българският страж спаси. В 52-ата минута става ясно, че фенове от Загреб няма да дойдат на мача, тъй като са се уплашили след масовите арести на техни събратя в центъра на София. И по-добре за футболистите, тъй като никой техен привърженик няма да види резила на хърватския хегемон. В 61-ата минута след детинска грешка на защитата на Динамо Лудогорец стигна до класическа преднина. Изритана топка в гърба на Шимунович рикошира и поапдна на крака на Светльо Дяков. Капитанът не се поколеба и успя да вкара дебютния си гол в евротурнирите за 3:0. В 64-ата минута пък Фабио Еспиньо записа сериозен пропуск да покачи на 4:0 и стреля в аут.

 

Смени и в двата отбора - младата надежда на Хърватия Халилович сменя Самир в отбора на Динамо, а Безяк влиза в игра на мястото на Кишада в състава на Лудогорец.  

 

ЛУДОГОРЕЦ – ДИНАМО (З) 3:0

1:0 Кишада 12'

2:0 Мисиджан 37'

3:0 Дяков 61'

Втори мач в груповата фаза на Лига Европа

От 22:05 часа


СТАТИСТИКА

СЪСТАВИ

 

ЛУДОГОРЕЦ:21. В. Стоянов, 20. Шоко, 5. Барт, 27. Моци, 80. Кайсара, 18. Дяков (к), 8. Еспиньо, 7. Александров, 84. Марселиньо(63' Златински), 93. Мисиджан (88" Абало), 11. Кишада (71' Безяк)

Резерви: Чворович, Безяк, Бургзорг, Абало, Златински, Ив. Стоянов, Платини

Треньор: Стойчо Стоев

 

ДИНАМО (З): 12. Зеленика, 6. Пинто, 4. Шимунич, 5. Шимунович, 31. Саре(40' Чоп), 19. Пиварич, 7. Адеми, 11. Фернандес, 77. Брозович(88' Памич), 10. Самир(67' Халилович), 2. Судани

Резерви: Микулич, Ади, Хюсеинович, Памич, Бечирай, Халилович, Чоп 

Треньор: Бранко Иванкович

 

Жълти картони: Бакари 14', Мисиджан 37', Дяков 54'

Червени картони: Няма


СЪДИЯ: Щефан Щудер

Стадион "Васил Левски", София