Революционна технология на УХТ ще пази самолетите

Мисия Пловдив

03-10-2013, 18:17

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Разработката е част от европейски мегапроект

Революционна технология на Университета по хранителни технологии - Пловдив влиза в основата на международен проект между 12 държави, чиято цел е разработването на специални покрития за самолети, които да решат основни проблеми на авиацията. Новината съобщи проф. Алберт Кръстанов, ръководител на Катедра "Биотехнологии" в УХТ.

Проектът се реализира по Седма рамкова програма на ЕС и е на стойност над 6 млн. евро.

Нашата задача беше да разработим биологични молекули, които разграждат инсектите, които при полет се блъскат в самолета и се наслагват по повърхността му, посочи проф. Кръстанов.

За нас е изключително важно, че тези световни компании предпочетоха за партньор Университета по хранителни технологии, който е само на 60 г. пред други учебни заведения в Европа, които са по на 600 години, посочи ректорът на единственото по рода си учебно заведение на Балканите проф. Кольо Динков.

Разработката има за цел да реши два основни проблема в авиацията – единият е обледяването на самолетите в процеса на летене, което влияе на сигурността. А вторият е свързан освен с безопасността и с разхода на гориво – натрупването на насекоми и всякакви видове замърсители от биологичен произход върху крилата на летателните машини при полет.

Извън проекта, който приключваме, УХТ сключи с германската компания EADS билатерален договор да разработи покрития за военни самолети и за ракетостроенето, посочи още проф. Кръстанов.