Пловдив непреклонен! Настоява за проекта "Въча"

Мисия Пловдив

03-10-2013, 14:25

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Ще доставя вода на 600 хил. души от 7 общини

Пловдивският представител в Общото събрание на Асоциацията по ВиК ще се обяви против новия Генерален план за водоснабдяване в района. Това решиха единодушно с 41 гласа  старейшините на днешната сесия.

Причина за недоволство е липсата на проекта "Въча" в стратегията за развитие на водния сектор. Първи срещу пропуска се обяви Николай Радев от БСП. Той изтъкна, че Пловдив се нуждае от чистата здравословна родопска вода. Подкрепи го и кметът Иван Тотев.

Вече няколко министри на регионалното развитие отвръщат поглед от този проект. Ние също провеждахме консултации с експерти, работни срещи, пращахме писма, но без успех. Затова ви разбираме напълно и ви подкрепяме, изтъкна градоначалникът.

Бившият зам.-директор на пловдивското ВиК и настоящ общински съветник Спартак Николов на свой ред обяви, че и предходното, и настоящето ръководство на дружеството също подкрепят проекта "Въча". Това решение ще блокира изпълнението на Генералния план, което ще задвижи преразглеждането му, коментира той.

Славчо Атанасов на свой ред посочи, че и други общини ще настояват за този проект.

Арх. Илко Николов изтъкна, че "Въча" ще достави вода до 600 000 души в 7 общини. Затова цената от близо 100 милиона лева е напълно оправдана. Този проект трябва да стане приоритет. Давайки отрицателен вот, ние даваме ясен знак. От известно време ВиК сектора е в окаяно състояние и някои дейности изостават с години. Вероятно затова и проектът е пренебрегнат, предположи арх. Николов.