Тодорова: Пари за онкоболните ще има в Бюджет 2014

Според нея здравните вноски не трябва да бъдат увеличавани

В бюджета за 2014 година ще бъдат заложени средства за лечението на онкоболните, заяви тази сутрин управителят на НЗОК Румяна Тодорова в предаването „Здравей, България” на NOVA. В момента Касата заплаща над 350 препарата неограничено, за всички, които имат нужда, добави тя.

По думите й никога преди това до момента, до който препаратите за онкоболните не дойдоха в касата не е имало толкова голяма номенклатура от лекарства. "Касата заплащат над 350 препарата неограничено за всички, които имат нужда. Нека да не забравяме, че това е една финансова институция и нейният бюджет е фиксиран, и той се фиксира от парламента.

За 2013 година бюджетът на касата е 2, 690 милиарда и той е за всички онези българи, които си плащат вноските", категорична е управителят на НЗОК.

"Догодина всичко с медикаментите ще бъде наред, но ще бъде въведен много по-строг контрол. Ако обаче нормативната наредба не се промени и навлизат все нови и нови лекарства, може да има проблем. Не е по силите на фонда да поема толкова скъпоструващи лекарства", каза още д-р Румяна Тодорова. Попитана трябва ли да се увеличи здравната вноска тя каза, че това се решава на друго ниво, ноработещите не трябва да се товарят с допълнителни вноски. „Да се върне този 1.5 милиарда лева, който Симеон Дянков блокира”, заяви тя.

По думите й, забавянето на изплащането на пари за онколекарства идва от това, че става дума за ново лекарство за онкоболните, което не е включено в нормативната уредба. "При този оформил се дефицит касата не може да разпредели нещо, което го няма", категорична е Тодорова. З

атова фирмата поема лечението на тези пациенти, добави управителят на НЗОК. По-рано пациентски организации се обявиха против дарението на онкологични лекарства на Здравната каса от страна на фармацевтична фирма.

Подобно дарение е опасно и показва невъзможността на финансовата институция да се справи със ситуацията, за да спаси онкоболните пациенти.