Цената на хляба - във фризера за две години

Най-доброто от печата

03-10-2013, 07:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще проверяват щателно камионите от границата до складовете

Цената на хляба няма да се вдига до две години. Това съобщи земеделският министър Димитър Греков пред БНТ. Той допълни, че в България доходите на хората не са големи, но и стойността на хляба у нас е най-ниска в света.

Греков каза още, че държавата ще направи плащанията към земеделците през януари 2014 г. Според него всички производители трябва да получават субсидии още в началото на годината.

Той уточни, че са необходими 60 млн. лв. за обещаните допълнителни национални доплащания по 2 лв. на декар.

Греков подчерта, че е поел ангажимент и за намаляване на акциза за горивата на земеделските производители. "Това да са 84 млн. лв. за следващата година. Ще се търси друга методика за разпределяне на тези средства. Тя трябва да е готова до 31 юни 2014 г.", обясни министърът.

Той изтъкна още, че контролът на вносителите на храни в страната ни е засилен.

„Следващия месец Министерството на финансите и гранична полиция ще разработят нови мерки за засилен контрол по границата”, допълни Греков.

По думите му щателно ще се проверява всеки камион, който минава браздата, до разтоварването му в склада.

Министърът коментира и намеренията да се наложи вето на купуването на земя от чужденци до 2020 г. "България има около 40 млн. декара земя, разделена на 12, 5 млн. имота или по 3,6 декара средно на парцел. Никой инвеститор не би пожелал да направи вложение в толкова малки площи”, обясни той.

Според него е важно земята да се обработва от българи. „Вече има такива бизнесмени. Като се окрупни, повече хора ще работят", уточни министърът.