Манипулаторите са между нас

Случвало ли ви се е да попаднете в непозната, нова за вас среда и да срещнете човек, с когото ви е трудно да общувате?

Или някой от близкия ви антураж е често в мислите ви, говорите за него често, дори прекалено често. И с течение на времето започвате да се чувствате стресирани, да се съмнявате в себе си, във възможностите ви, компетентността ви или човешките ви качества.

Може даже да изгубите съня си, да получите проблеми с дишането, болки в корема, в главата или дори обриви... Тази личност, която ви влияе по такъв начин, се нарича "манипулатор на взаимоотношенията". Нека уточним, че тук не става въпрос за професионалните манипулатори, които работят в областта на рекламата, продажбите или политиката. Целта ни тук е да дадем необходимата информация, за да можете да разпознавате манипулаторите сред вас и да се предпазвате от тях.

Нерядко манипулаторът се оказва ваш близък (родител, партньор, дете, приятел) и в такъв случай трудно можете да се справите сами с този проблем. За тази цел вие трябва да разберете как процедира един манипулатор, да можете да го разпознавате и да се предпазвате от него. Кои са манипулаторите? Манипулаторите често се крият под различни маски.

Симпатичният манипулатор

Това е най-опасният и най-разпространен вид. Симпатичният манипулатор е усмихнат, отворен, жизнерадостен и често внимателен към другите. Иска ни се дори да приличаме на него, до такава степен изглежда на него всичко му е наред. Не малка част от манипулаторите имат за правило да създават приятелски връзки по възможно най-бърз начин или да правят така, че да ни станат симпатични. Наистина симпатичните хора се различават от тях по това, че уважават желанията, мнението и чувствата ни. Те се изразяват ясно и искрено. Необходимо е да общуваме достатъчно дълго с една симпатична личност, за да разберем дали крие нещо от нас и какво точно търси.

Някои от нас може и никога да не открият разликата и това е така, защото за милиони хора по света е по-важно да отговорят на нуждите на другите, вместо на своите собствени. Но повечето от така наречените "манипулатори на взаимоотношенията" и главно "симпатичните" имат много качества. Тези положителни качества не пречат на манипулацията, а й служат. Целта на манипулатора е да ни "сложи в джоба си". За тази цел той използва хвалби, прави малки жестове, създава атмосфера на доверие, радост и сигурност. Едва няколко месеца по-късно можем да констатираме, че психологическата (или материална) ни зависимост от него ни пречи да се чувстваме комфортно.

Манипулаторът-съблазнител

Той често има привлекателна външност и чар, мистериозен е. Гледа ни в очите, задава и неудобни въпроси, понякога отговаря по заобиколен начин на нашите. Често си служи с комплименти. Използва максимално обаянието си и привлича неудържимо тези от нас, които са по-чувствителни към някои аспекти от афиширания му характер, като приятен глас, красота, интелект, познания, любезност, галантност... Очарованието, което изпитваме към някоя личност, ни ограничава, никога не ни възвишава!

Манипулаторът-алтруист

Той ни дава всичко, купува ни всичко, без да сме го молили за това. Следва точно принципа за реципрочност, дава всичко, но на него нищо не можем да му откажем. Попадаме в капана му, тъй като той се възползва от чувството ни, че му дължим нещо. И често той е този, който решава в кой момент и по какъв начин ние ще се издължим. Манипулаторът-алтруист е способен да ни дава от времето си, да ни прави подаръци или предложения, които ни устройват за момента. Но той ще изиска усилия от наша страна, които ще се окажат по-големи от това, което е направил за нас. Прави ни зависими от него.

Образованият манипулатор

Една особено образована личност може да се окаже манипулатор. Той е умело пренебрежителен към тези, които не притежават неговите познания. Учудва се от невежеството ни по някои въпроси, които са ясни на ограничен кръг от хора. Способен е да цитира имена, дати, създава впечатление, че е много ерудиран. За него казваме, че е много интелигентен и не смеем да му задаваме въпроси. Ако все пак го попитаме нещо, той или е раздразнен, учуден или уклончив, или монополизира думата. Как да разберем дали срещу нас стои манипулатор или интелигентен, образован човек? Интелигентната личност не създава никога у нас впечатлението, че сме невежи или глупави. Манипулаторът залага на незнанието на другите, изтъквайки елементи, които подсилват авторитета му: дипломи, високопоставена професия, възраст или опит. Подчинението ни пред авторитетната или властна личност или пред символите на властта (титли, дрехи и др.) не е съзнателно. Такъв един манипулатор може да ни подчини или покори.

Срамежливият манипулатор

Той е по-рядко срещан тип манипулатор. В компания е мълчалив и отдръпнат. Преценява ни с поглед или с паузите си мълчание, не дава мнението си, когато му го поискаме. Присъствието му може да бъде потискащо или забравено за момент. Срамежливият манипулатор е най-често жена. Тя е дискретна и неуверена сред хора. Използва партньора си или колегата си, за да даде мнението си или да критикува дадена личност. Често изглежда слаба, уязвима и подчинена. Срамежливият манипулатор се различава от срамежливеца или пасивния човек с начина си да преценява "изотзад" и да всява раздори или съмнение. Казва, че мрази конфликтите, но умело ги подклажда. Трудно можем да си представим, че той е в основата на нашето неудобство.

Манипулаторът-диктатор

Критиките, нападките и поведението му са груби. Когато има нужда от услугите ни, използва ласкателството. По принцип не прави комплименти, често е неприятен, агресивен, авторитарен. Постига по принцип всичко, което си поиска, но от него се страхуваме. За него често казваме, че е с труден характер, че трудно се живее с него. Той може напълно да съзнава своята взискателност и авторитет, но това не го притеснява от морална гледна точка. Убеден е, че афективната слабост е недопустим недостатък в професионален и личен план. Не се интересува от това, което мислят, чувстват и преживяват останалите. За него е срамно да покаже каквато и да било слабост. Ще ни нарече егоисти, ако не изпълняваме прищевките му в случай, че се разболее или е в траур. Тази форма на тероризъм лесно може да бъде разпозната. Той няма позитивно и подходящо социално поведение.