Почина Том Кланси

Свят

02-10-2013, 20:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 66 години почина популярният американски писател Том Кланси

Съобщението за смъртта му бе разпространено от световните медии. Причините за смъртта засега не са обявени, но Кланси е починал в болница в Балтимор след кратко боледуване.

Кланси е автор политически трилъри на шпионска тематика. Сред най-известените му произведения са бестселъри като „Ловът на Червения октомври", „Патриотични игри", „Реална опасност” и „Всички страхове".

Произведенията на Кланси са съсредоточени върху Студената война. За него вестник „Ню Йорк Таймс” пише: „Том Кланси е безспорният фаворит, шампионът сред писателите. Предлага неописуеми приключения - висш пилотаж сред експлозивна смес от престъпления, екшън и нови технологии."

Романите на Том Кланси са издадени в света в над 100 милиона екземпляра.

Том Кланси е роден на 12 април 1947 г. в Балтимор, Мериленд. През 1965 г. завършва Лойола Блакфийлд в Тоусън, Мериленд и е приет да изучава литература в Колеж Лойола в Балтимор, който завършва през 1969 г. За кратко ръководи застрахователна компания, която процъфтява в продължение на няколко години, преди да се присъедини към група от инвеститори.

През 1996 г. става един от основателите на Red Storm Entertainment и създава едни от най-успешните и популярни компютърни игри. От 2008 г. участва с името си в компанията Ubisoft и то става запазена марка за видеоигри, филми и книги. Съсобственик е на Baltimore Orioles (Балтиморските авлиги), отбор от водещата лига по бейзбол.