Депутатите спорят за физическо и духовно присъствие в пленарна зала

Дебата прерасна в спор за духовно и физическо присъствие

Дебатите по исканата оставка на председателя на парламента Михаил Миков прераснаха в спор за разликата между физическото и духовно присъствие в пленарна зала, предаде Фокус.

От ГЕРБ искат оставката на Миков е заради това, че на 26 септември откри пленарното заседание на основание преброяване на депутатите от квесторите, а не чрез електронната система. „Разликата между човека и предмета е в това, че той има дух, вяра и воля.

От „Атака” също правят разлика между тяло и дух – били в Брюксел тялом, но духом били тук. Присъствието на народен представител в зала е политически акт, а дали ще се регистрира е политическа воля”, обясни Красимир Велчев от ГЕРБ. „Няма биш агент или бивш комунист, всички са настоящи”, каза още депутатът.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отговори: „Ако е вярна тезата ви, че няма бивши комунисти, мама миа. Това означава, че има десни лидери комунисти. Ако няма бивши комунисти, сетете се кой ви е лидер. Има един профански трик – когато няма какво да кажеш, профанираш”.

„Не че едно физическо тяло не може да е на повече от едно място, но не може да е на повече от едно място по едно и също време. Ментално може да сте били на друго място”, каза той като се обърна към депутатите от ГЕРБ.

„Съдържателно Народното събрание работи, приема законопроекти, избра правителство, подкрепи го на първия вот на недоверие, сега ще подкрепи и председателя на НС. Вярно е, че работи трудно, но има мнозинство, което избра Михаил Миков”, заяви зам.-председателят на парламента Христо Бисеров.

„Парламентът ще работи трудно, ще има протести, но парламентът ще работи”, подчерта Бисеров. Той се обърна към депутатите от ГЕРБ с призива: „Темата за кворума вече е изчерпана. Сменете плочата и станете опозиция”.