Местан: ГЕРБ казват – как си позволихте да ни вземете властта

ДПС гласува против вота, защото подкрепя правителството

С цялото си поведение ГЕРБ казват – как си позволихте да ни вземете властта. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след гласувания вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, съобщи Фокус.

„ДПС гласува против вота на недоверие, не само, защото подкрепя кабинета и неговата програма, а защото този вот на недоверие с мотивите, които е внесен, с процедурата, по която се движеше парламентарната опозиция, всъщност отбеляза падението не на парламентаризма, а падението на една парламентарна опозиция. Трите възхитителни победи, които отбеляза ГЕРБ през миналата седмица с трите провалени заседания са победа на деструкцията. Това не може да се уважава”, заяви Местан.

„С цялото си поведение ГЕРБ казват – защо ни взехте властта, как си позволихте да ни вземете властта. Нито БСП, нито ДПС, нито „Атака”, нито която и да е друга сила взе властта на ГЕРБ. Властта на ГЕРБ беше отнета от негово величество българският избирател. Вината е във вас – загубихте подкрепата на Синята коалиция, РЗС, най-трудната раздяла беше с „Атака”, заяви Местан.

„ГЕРБ имат една идеологема – зависимостта на кворума от „Атака”. Ако днес кворумът зависи от „Атака”, то цялото управление на ГЕРБ зависеше от „Атака” докато не купихте независимите народни представители.

На тема „Атака” лидерите на ГЕРБ могат само да наведат глави и да мълчат. Всичко друго е цинизъм”, посочи Местан.