С вулкан от цветове Немската грабна първо място на феста “Море от наука”

Не-нютоновата течност представлява смес от нишесте и вода, в които не се потъва при бързо потапяне

Скок в не-нютонов флуид и вулкан от цветове - с тази демонстрация ГПНЕ "Гьоте" спечели първо място на фестивала "Море от наука", организиран от Община Бургас заедно с партньори от страната и чужбина.

Не-нютоновата течност представлява смес от нишесте и вода, в които не се потъва при бързо потапяне. Това бе доказано по най-атрактивен начин от отбора на Немската гимназия /с ръководител г-жа Гергана Василева/ чрез експеримент, при който колоездач премина през басейн с не-нютонова смес. Всъщност не-нютоновите флуиди променят вискозитета си или поведението си на течности, когато върху тях се приложи сила - тоест ударът върху такава течност я прави по-плътна и тя реагира като твърдо тяло - частиците се свързват една с друга и ако размесвате с ръце такъв разтвор на царевично нишесте с вода, то ще изглежда твърдо, а в момента, в който спрете, разтворът ще изтече между пръстите ви.

"Впечатлени сме от това как ученици реализираха сами опита - от конструирането на басейна, до смесването на правилното съотношение вода-нишесте и самото преминаване с колело отгоре!" - сподели Хайдрун Шулце от Австрия, член на оценителната комисия.

Международното жури на Фестивала "Море от наука" оцени и класира комплексното представяне и на Гимназията  "Гео Милев" като най-доброто. Учениците от английската гимназия, според представителите на Австрия, Италия и Хърватия, са представили научните си експерименти най-професионално и са ги обяснили като истински млади учени.

Класирането се извърши в три възрастови групи. Оценени бяха иновативността, атрактивността, пламенността на представянето, както и доколко добре презентиращите разбират и обясняват научните принципи, стоящи зад любопитните експерименти.

В първа възрастова група на първо място се класира ОУ "Васил Априлов" със серия атрактивни експерименти: Дишай - не дишай, Пясъчен танц, Суха пара` и Духът на Кока-кола.

Във втора възрастова група първото място след оспорвана битка беше присъдено на ГПАЕ "Гео Милев" за: Антигравитационна вода, Разбягващи се пръстени, Магическа течност, Бягащи прашинки и Тайно писмо.

В трета възрастова група на първо място се класира "умният път" на Людмила Борисова, Цветелин Делчев и Никола Тодоров от университет "Проф.д-р Асен Златаров" - Бургас.

Община Бургас реши да отличи със специално първо място за най-ефектно представяне на Фестивала на науката отбора на  ГПНЕ "Гьоте" за вулкан от цветове и не-нютонова течност.