Стоилово още чака обезщетения за избитите стада

Няма гаранция за животните в други села от общината да не се заразят от шарка

Все още не са започнали обезщетенията на животновъдите от странджанското село Стоилово за умъртвените им стада заради шарка. Предната седмица д-р Петър Пачев, директор на Областната дирекция на Агенция по безопасност на храните е трябвало да внесе всички документи и до един месец вече да имат финансовия ресурс, с който да се разплатят с хората, предаде агенция "Фокус".

По думите на кмета на Малко Търново Илиян Янчев не е важно това, дали стопаните ще получат 100 - 200 лева за животно, защото страхът от възникване на шарката отново, е силен. Едва ли куражът на стопаните е толкова голям да закупят нови животни, смята кметът. Няма гаранция за животните в други села от общината да не се заразят от шарка. "Докторите през ден вземат кръвни проби от овцете и козите, и ако се открие шарката при едно животно – ще се наложи същата процедура – умъртвяване на животните”, допълни Янчев.

Според него, този начин на реагиране не е правилен, защото всичко се струпва върху Малко Търново, като гранична община. Заради близката граница с Турция, никога не са имали и не могат да имат преференции, а само беди. Той увери, че не са открити други болни животни, като здравите не са останали много. Ако се открият заразени, ще трябва да бъдат умъртвени.

"В Странджа няма да се чуе и един звънец на една коза или на една овца, което е много жалко”, подчерта кметът на общината.