Федералните служби в САЩ осъмнаха затворени

Сенатът не успя да одобри проектобюджет и постави държавата в патова ситуация

Финансовата година в САЩ, която традиционно настъпва на 1 октомври, тази година започна с фалстарт. Сенатът не успя да одобри проектобюджет и така не само изпрати финансовото правителство в несъстоятелност, но и затвори вратите на държавните учреждения.

Сега над 800 000 държавни служители на по-ниски постове ще трябва да излязат в принудителен неплатен отпуск. Агенциите ще прекратят всякаква дейност, а персоналът им ще бъде съкратен до минимум (в някои от тях ще останат едва 5% от служителите).

Причината за патовата ситуация е здравната реформа на президента Барак Обама, за която сенаторите така и не постигнаха съгласие. По-конкретно тя представлява премахването на субсидиите за застраховка за конгресмени и членове на държавната администрация и забавянето на задължителната медицинска застраховка . Макар че проектобюджета вече бе отхвърлен неколкократно, последният му вариант също не удовлетвори Конгреса.

Администрацията на Белия дом се оказа безсилна и само потвърди неуспеха. "За жалост нямаме ясен сигнал, че Конгресът ще действа навреме, за да може президентът да подпише бюджетна резолюция, преди края на днешния ден, 1 октомври 2013 г", заяви Силвия Бъруел, директорка на бюджетното управление в Белия дом.