Миков с писмо до Борисов, Станишев, Местан и Сидеров

Политика

30-09-2013, 12:00

Снимка:

Интернет

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ поиска оставката на Михаил Миков

Михаил Миков изпрати на 30 септември 2013 г. писмо до четирите парламентарни групи

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати на 30 септември 2013 г. писмо до председателите на четирите парламентарни групи в парламента Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

В писмото Миков припомня, че разискванията по вота на недоверие на правителството, внесен от група народни представители от ПГ на ПП ГЕРБ на 19 септември, бяха проведени и приключиха в 10.55 часа на 26 септември 2013 г.

По повод внесения на 26 септември в 10.35 ч втори вот на правителството от ПГ на ПП на ГЕРБ Михаил Миков пише: „Все още не съм наясно дали в случая става дума за грешка, или пък народните представители от ПП ГЕРБ в действителност са имали волята в рамките на две последователни седмици да бъдат разгледани два идентични вота на недоверие. При всички случаи до гласуването на проекта за решение по първия вот не виждам правно основание, а и житейска логика, да започнат разисквания, които по своя предметен обхват вече бяха проведени и приключени на 26 септември 2013 г.“

„В случай, че първият вот бъде отхвърлен от народните представители, предложението за гласуване на недоверие на Министерския съвет, внесено на 26 септември 2013 г., ще бъде недопустимо по смисъла на чл. 89, ал. 3 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 106 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В случай, че първият вот на недоверие пък бъде приет и народните представители гласуват недоверие на Министерския съвет, то пак няма да е налице правно основание за провеждане на разисквания, защото при тази хипотеза министър-председателят ще трябва да подаде оставка на правителството и по този начин вторият вот ще бъде безпредметен“, пояснява Михаил Миков. Председателят на парламента уведомява още председателите на парламентарните групи, че онези народни представители, които желаят да се запознаят с проекта за гласуване на вот на недоверие на правителството, внесен на 26 септември 2013 г., могат или да ползват проекта за решение и мотивите от 19 септември, или да получат екземпляр от втория вот в деловодството на парламента.