БСП-21.2%, ГЕРБ-19.9, ако изборите са сега. Волен е най-мразен

Политика

29-09-2013, 17:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ сам трябва да победи БСП и ДПС на избори

Само три партии ще влизат в парламента – това са БСП, ГЕРБ и ДПС

Към момента мога да се подпиша под 100-процента прогноза, че само три партии ще влизат в парламента – това са БСП, ГЕРБ и ДПС. А оттам нататък потенциални заподозрени са Реформаторския блок, НФСБ, Атака – това е хипотетичната зона, ако в момента се стигне до избори.

Това показват данните на национално представително изследване на агенция АФИС, представено пред БГНЕС. То е проведено сред 1050 респондентите с избирателни права проведено в цялата страна в периода 10-25 септември. На въпроса: Ако следващите парламентарни избори се провеждаха тази неделя за коя партия или коалиция бихте гласували? 21,2% посочват БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% - ДПС.

Под 4-процентовия праг са Реформаторския блок – 3,3%, НФСБ – 2,8% , и Атака - 2,5%. Партия на протестите – 3,8%, друга партия – 4%. 13,5 казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Управителят на агенцията Юрий Асланов посочва, че засега не се вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други социолози.

Според резултатите от изследването, реформаторите имат равен резултат с НФСБ – около 3% - това е потенциала на РБ като такъв блок, защото образуващите го партии сумарно получават сумарно поотделно измерено влияние около 7-8%.

"Но очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат, на който разчитат.

Но се признава, че РБ е единствената партия, която в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", каза Асланов. Единственият въпрос, който е интересен, е какво би представлявал ГЕРБ без Бойко Борисов, без Цветан Цветанов.

"Дори се чудя защо Бойко Борисов го държи, след като го тегли надолу", заяви още той и посочва, че Цветанов остава в момента един от най – мразените политици. В ранга на омразата лидер доскоро бил Ахмед Доган, но след като изчезна го замества Волен Сидеров, който бил на второ място.

На второ място е Лютви Местан по традиция, но според Асланов може би ще мине и на първо, на трето място е Цветан Цветанов.

"И сред привържениците на ГЕРБ също има своите противници Цветан Цветанов, но те не са мнозинство разбира се в никакъв случай", казва той и посочва, че и при Бойко Борисов и при Сергей Станишев има еднакъв резултат - 34% одобрение, 56% неодобрение.