Нови разкрития за следене на американски граждани

Три години Агенцията за национална сигурност на САЩ е записвала сведения

Вестник „Ню Йорк таймс" съобщава, че почти три години Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е записвала сведения, събирани, за да се създаде представа за социалните контакти на някои американски граждани, предаде „Асошейтед прес”, цитирана от Мениджър.

Вестникът пише, че проследяването на социалните контакти позволява на правителството да идентифицира партньорите на някои американци, да определя къде те се намират в даден момент, с кого пътуват и друга лична информация. Изданието се позовава на документи, предоставени от бившия подизпълнител на АНС Едуард Сноудън.

Агенцията започнала да позволява да се прави анализ на телефонни обаждания и на данни за имейлите през ноември 2010 г., когато в агенцията били премахнати ограниченията върху подобни практики, предаде БТА.

Вестникът пише, че целта била да се проучат някои професионални и бизнес организации за нуждите на разузнаването в чужбина.

Данните, предоставени от Сноудън, показват, че АНС е в състояние да допълва данните, които получава от проследяване на комуникациите, с данни от публични, търговски или други източници, включително с банкови кодове, застрахователна информация, избирателни списъци, информация от джипиеси, регистри на имоти и неуточнена данъчна на информация.

През юни 29-годишният бивш сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън разкри тайните програми на американското правителство за следене на технологичните комуникации на гражданите. Според изтеклата благодарение на него в медиите информация, САЩ прилагат държавни програми за следене на телефонните и онлайн комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне 9 от най-големите интернет компании в страната като Google, Skype, Facebook и YouTube.

По-късно Сноудън предостави нови тайни файлове, които илюстрират размера на сътрудничеството между Силициевата долина и разузнавателните агенции през последните години. Те хвърлят нова светлина върху работата на секретната програма „Призма”.

Документите показват, че:

Microsoft е помогнала на АНС да заобиколи нейното криптиране, за да се отговори на опасенията, че агенцията няма да може да прихваща уеб разговори в новия портал Outlook.com; Kомпанията е работила с ФБР, тази година, за по-лесния достъп на АНС през „Призма” до облачната услуга SkyDrive, която има над 250 млн. потребители по света; Mиналия юли, девет месеца след закупуването на Skype от „Microsoft”, АНС се хвали, че новият потенциал е утроил размера на събираните чрез „Призма” видеоразговори в Skype. Материали, събирани чрез „Призма”, рутинно се споделят с ЦРУ и ФБР, като в един от документите на АНС описва програмата като „отборен спорт”. Заради разкритията си Сноудън напусна Щатите, тъй като бе обявен за национален предател и бе издадена заповед за задържането му. Едуард Сноудън прекара повече от месец на руското летище „Шереметово”. През август Русия даде временно гражданство на бившия сътрудник на ЦРУ, с което изостри взаимоотношенията си със САЩ.