Увеличават пенсионната възраст?

НОИ предлага два варианта за увеличение на пенсионната възраст. Изравняват жените с мъжете. За 1-ва и 2-ра категория не е ясно.

Два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране предлага Националният осигурителният институт (НОИ). Годините за излизане в пенсия трябва да са обвързани с продължителността на живота, смятат експертите. Това стана ясно от анализ на НОИ, внесен в Консултативният съвет за стабилизиране на осигурителната система, съобщи bTV.

Увеличението щяло да зависи от обективни критерии, а не от настроенията и целите на политици, категорични са експертите. От НОИ са единодушни, че взаимовръзка “възраст за пенсия-продължителност на живота” трябва да бъде въведена, тъй като такава ще служи като автоматичен механизъм за увеличението на възрастта. Така увеличението ще зависи от обективни критерии, а не от различни политически решения.

В социалните мрежи веднага се появиха остри коментари, че такава поправка би облагодетелствала хората, които са се осигурявали на максимумалния осигурителен праг след 97-ма година (основно мениджъри), а би ощетила пенсионираните преди този период, които няма да получат съответните лични надбавки. "Нещата не опират само до числа, а и до справедливост", "Нямаш никакъв стимул да си плащаш пенсионните вноски, ако знаеш, че накрая ще живееш в бедност", "Значи тия с високите пенсии да го духат за пореден път ли? Щото индексациите не ги ловяха поради таван, а сега няма да стигнат и тавана", "Няма значение кой колко дава, защото няма да получи и половината от внесеното", са само част от коментарите.

Според първия вариант увеличението на възрастта ще започне от 2016 г. А според втория вариант първо ще се изравни пенсионната възраст за мъже и за жени, и чак след това тя ще започне да расте спрямо това колко дълго живеят едните и другите.

Експертите от НОИ са записали в доклада, че преди да се избере един от двата варианта, трябва да се даде отговор на много други важни за оцеляването на системата въпроси.

Двете предложения на НОИ стъпват върху отчетени, а не прогнозни данни за продължителността на живота у нас. И се отнасят само за хората, работещи в най-масовата – трета категория труд.

Според първото предложение – след замразяването през 2014 г., възрастта и за двата пола ще скочи с по 4 месеца през 2015 г. А от 2016 г. нататък ще се увеличава с по 4 месеца за жените и с по 2 за мъжете, но не всяка година, а веднъж на 4 години.

С тези темпове възрастта за двата пола ще се изравни чак през 2059 г., когато ще достигне 67 години.

Според второто предложение от 2015 г. възрастта ще се повишава с по 4 месеца на година. През 2018 г. ще достигне 65 г. за мъжете и ще спре да расте за тях до 2027 г., за да дочака възрастта на жените също да стигне толкова. А от 2028 г. нататък възрастта ще се повишава с еднаква стъпка и за двата пола спрямо средното нарастване на продължителността им на живот.

В анализа на НОИ се посочва също, че преди да се реши как да се увеличава възрастта за трета категория труд, трябва да се реши дали това увеличение ще се въведе и за останалите категории. И дали ще се даде възможност на хората, за които новите условия са непосилни, да се пенсионират по-рано с намалена пенсия.