Парламентарните действия стават все по-безумни

Румяна Коларова пред БНР: Авторитаризъм като при бай Тошо

Парламентарните действия стават все по-безумни, което е естествен продукт на формата, чрез която се търси управление. Това заяви политологът Румяна Коларова пред БНР преди провала на парламентарно заседание в петък.

Когато като ключов елемент в парламентарното мнозинство имаш партия като "Атака", неизбежно се стига до тези безумни процедурни хватки, при които дори обиграните партии като БСП и ДПС днес изглеждат сринати до нивото на "Атака".

От 1990-а насам парламентарната опозиция използва всякакви прийоми, свързани с бламиране, излизане от парламента и т.н., но по никакъв начин за това време управляващите не са си позволили да поставят под съмнение процедурите, по които управляват.

Когато се формира парламентарното мнозинство, първото, за което трябва да се мисли, е стабилността и възможността да управляваш.

Никой не може да върже депутатите на ГЕРБ в пленарна зала, както Филип Димитров не можеше да си върже депутатите в залата и правителството му падна.

Не мога да разбера защо трябва да се използват грешни ходове, които не само са довели до ерозия на парламентаризма, но които са се оказали изключително деструктивни за партийността и демокрацията в България.

Ако от "Атака" не дойдат и от ГЕРБ откажат да влязат в пленарна зала, този парламент де факто не работи.

Председателят на парламента Михаил Миков тотално уби възможността да има конструктивно взаимоотношение с опозицията.

Смятам, че когато той отмени заседанието на парламента след акцията с белия автобус, наруши конституцията.

Това са похвати, които са 99% авторитаризъм.

Това е такава бутафория, която може да бъде сравнена само с начина, по който функционираше Народното събрание по времето на Тодор Живков.