Оставка беше възможна, но БСП и ДПС паднаха в собствения си капан

Оставката на правителството беше възможност за управляващите. Сега са в собствения си капан. Сигурна съм, че нито на БСП, нито на ДПС им е приятно, че „Атака" държи кворума

Това заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в предаването "Седмицата" по Дарик радио.

Кунева беше категорична, че парламентарните партии превръщат политиката в тактика, което не е добро за страната и унижава обществото. По думите й, чрез отказа си да подаде оставка с мотив, че така удържало на уличния натиск, правителството пропуска да допринесе за изход от политическата криза и да се оттегли, запазвайки достойнство.
Аргументът на БСП и ДПС, че не може да има избори сега, защото винаги ще има недоволни от резултатите, а правителство имало да осъществи социални реформи, е напълно неверен, категорична бе Кунева. "Кой чува какви реформи щяло да прави това правителство без капка обществено доверие", попита тя. 

Прилагането на процедурни хватки в парламента пък давало дава един и същ сигнал на гражданите – че всеки следващ, попаднал във властта, може да прави каквото си иска и това е безнаказано.

"Когато държавата не функционира нормално, инвеститорите бягат, заемите се увеличават. Ако на един пенсионер увеличиш пенсията с 5 лева, но децата му са безработни, това не е никаква реформа. Именно заради това правителството трябва да си ходи", каза още Кунева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира изтеклата седмица и случващото се в парламента: „Не може 20 години да избираш все децата на политбюро да ни управляват. Докато го правите, все ще ви лъжат и ще продължават да взимат заеми, които всички ние после плащаме. Всичко, което от ГЕРБ сме построили, е видимо, в София се возят на метро, влаковете се движат по нови жп линии, всички карат по „Люлин”, „Тракия”, „Хемус”.

Той също подчерта, че БСП и ДПС са зависими от Волен Сидеров.