Първанов: В момента ерозира доверието на хората в институциите

Според Първанов БСП е недооценила изборните резултати и не е преценила рисковете в управлението – най-вече заради партньорството с „Атака”

"Това, което се случва в парламента през последните дни е в разрез с всякакъв парламентаризъм и второ - това е в разрез с държавата. Това, което се случи в парламента е обидно за държавата", заяви Георги Първанов.

Бившият държавен глава даде интервю за предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той характеризира случващото се в Народното събрание като непарламентарно и обидно за държавата и заключи: „Процедурата подмени политиката”.

Според Първанов БСП е недооценила изборните резултати и не е преценила рисковете в управлението – най-вече заради партньорството с „Атака”.

В момента ерозира доверието на хората в институциите, каза Първанов. „Институциите не могат да провеждат политиката в името на която са избрани”, посочи той и коментира доверието, с което се ползва 42-то Народно събрание. „Никой парламент не е имал така ниско доверие на самия си старт, а сега какво е - не ми се мисли”. 

Според Първанов от ситуацията в момента губят всички. Старите партии трябва да намерят сили и да се променят идейно и организационно, смята той. Убеден е, че политиката в България за съжаление не дава шанс на успяващите хора.

Георги Първанов потвърди намерението си да изразява публично собственото си политическото си мнение, но не чрез политическа партия, а чрез гражданска платформа за дискусионни клубове, която ще започне да работи на 18 октомври. Първанов беше категоричен, че ще върви самостоятелно, независимо от позицията на БСП по въпроса, и ще инициира вътрешно допитване дали председателят на БСП да се избира пряко от членовете на партията.

Той посочи също, че справянето със задкулисието е по-важното, но това не минава през нов изборен кодекс, а през промени в закона за политическите партии. „В закона за политическите партии е контролът върху финансирането им, регистрирането на депутатите, изразходването на субсидиите и съмнителни спонсорства”.

Първанов изказа мнение, че в момента "ерозира доверието на хората в институциите и в държавата, като лост за решаване на проблемите".

В отговор на въпрос какво ще е бъдещето на протестите и отражението им върху политическата ситуация у нас, Първанов не се нае да твърди с категоричност какво би станало, ако към протестите се присъединят и стачки на синдикатите и браншовите организации.