“Атака” се разходи до Брюксел, никой не ги прие

23-та депутати от “Атака” не са били приети от нито един евродепутат по време на посещението си в Брюксел

23-мата депутати от „екстремистката партия на България - „Атака", които пристигнаха в Брюксел с намерението да искат извинение от членове на Европейския парламент, които ги определиха като "ксенофоби ", не са били приети от нито един евродепутат. Това съобщава информационният портал за новини около Европейския Съюз EurActiv.

Политиците от Атака са пристигнали в Брюксел с екип от собствения си телевизионен канал "Алфа", но не са били допуснати до Европейския парламент, тъй като нито един евродепутат не се съгласил да се срещне с тях.

Причината за посещението на родните депутати се корени в думите, изречени от евродепутата Дорис Пак, който по-рано този месец определи "Атака" като "расистка и антиевропейска" политическа организация.

Говорител на Ханес Свобода, лидер на групата на социалистите и демократите, заявил пред EurActiv, че след като ПЕС е отказала да се срещне с тях, те странно защо са ги помолили да им уредят среща с ЕНП. Български дипломати са разкрили, че също са получили искане от "Атака" да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са го отклонили като "недопустимо". Няма практика официални правителствени представители да организират срещи на политически партии.

"Атака" би могла да използва помощ от двамата евродепутати, които през 2009 г. бяха избрани с нейната листа - Слави Бинев и Димитър Стоянов, но и с двамата Волен Сидеров е в лоши отношения, продължава EurActiv.

След като не могли да си уредят среща, депутатите от "Атака" пристигнали пред европарламента, но успели само да пуснат писмо в пощенската кутия на една от сградите. Според депутата от "Атака" Десислав Чуколов в писмото се призовава Дорис Пак да се извини. До ЕП е изпратен и документ, наречен "Планът на Сидеров", който е своеобразен манифест на "Атака". Чуколов заявил, че очаква ЕП да каже има ли в него някакви расистки или ксенофобски идеи.

Според анализатори, истинската причина за зле подготвената „визита“ на „Атака“ е вътрешнополитическата ситуация в България и внесеният от ГЕРБ вот на недоверие, писа още изданието. В крайна сметка вотът все още не е гласуван. Депутатите от Националистическата партия досега крепят управлението на БСП и ДПС с гласовете си. Без тях ГЕРБ не би могла да събере квалифицирано мнозинство (121 гласа), нужно за сваляне на кабинета.