Най-големият самосвал в света БелАЗ - кандидат за Гинес (видео)

Свят

27-09-2013, 22:16

Снимка:

БелАЗ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гигантската машина БелАЗ 75710 е голяма почти колкото малка кооперация

Вчера на тестовия полигон на Беларуския автомобилен завод (БелАЗ) за първи път бе представен най-големият самосвал в света, с товароподемност 450 тона, който може да влезе в Книгата на Гинес, пише "Взгляд".
"Подготвяме документи за представяне на самосвала в Книгата на рекордите на Гинес", коментира за БелТА Леонид Трухнов - главен конструктор в завода. 

До излизането на новия модел най-големият самосвал на компанията бе с товароподемност 360 тона. В момента в света има само пет производителя на подобни машини, като преди 10 години германската Liebherr стана носител на рекорд на Гинес със своя 360-тонен модел. Същите възможности има и популярният модел на Caterpillar - 797.
BelAZ 75710 има електромеханична трансмисия, която се управлява с променлив ток. Машината ще работи основно в открити мини, където ще пренася начупени скали. Товароносимостта на новия самосвал ще позволи на фирмите от бранша да намалят загубите си, тъй като той ще може да поема по една допълнителна кофа материал (между 80 и 90 тона в зависимост от ескаватора).
От компанията производител съобщават, че моделът може да се използва при температури от -50 до +50 градуса по Целзий. Задвижването се осигурява от два дизелови двигателя с обща мощност 4660 к.с. Камионът разполага с една хидравлична система с няколко кръга, всеки от които отговаря за разтоварването на легена, управлението и спирачките.
Теглото на 75710 е 880 тона. В кабината има място за двама, като тя отговаря на всички последни стандарти за шум, вибрации и чистота на въздуха. Всичко това стъпва на 8 пневматични, безкамерни гуми Michelin. Максималната скорост е 65 км/ч.