Блокират "Коматевско шосе", скачат срещу Каймаканов

Областният спря решението за заем за ремонт на шосето

Жители от пловдивския квартал "Коматево" се вдигат на протест утре. Причината е спреният проект за изграждане и реконструкция на бул. „Коматевско шосе”.

Гражданският протест започва от 10:30 до 11 ч. на бул. „Коматевско шосе” № 216 (кръстовището на стадион „Ботев” в кв. Коматево).

Недоволните ще протестират срещу решение на областния управител Венцислав Каймаканов, с което се блокира заема, с част от който трябваше да бъде ремонтиран пътя до квартала им.

Дадох на Административния съд решението на Общинския съвет на Пловдив за изтегляне на 30-милионния заем, защото е противозаконно и не е спазена процедурата за общественото му обсъждан, обоснова се преди дни Каймаканов.

Тогава той посочи, че при желание, община Пловдив може да финансира строежа на пътя със собствени средства и без заем.  

Подобни изказвания са подходящи, когато играеш шах в парка, но за един областен управител това не е редно, контрира го кметът Иван Тотев. Той няма компетенции и не може просто така да решава кое е важно и кое – не. Това не е като да решиш дали да си купиш хляб вместо кисело мляко в бакалията. Явно губернаторът не е наясно за какво става въпрос и затова изказването му кара всички да се смеят, каза градоначалникът. Тотев посочи, че само общината може да решава какво да прави с бюджета си.

Ние вече сме депозирали документи в Административния съд и очакваме магистратите да се произнесат. Това ще премахне пречките пред тегленето на 30-милионния заем. Няма как от парите за Симеоновата градина да се даде за Коматевско шосе, защото средствата са отпуснати целево по фонд Флаг, припомни кметът.

Намерението на местната власт е с 30-милионния кредит да се направи: основна реконструкция на бул. "Руски" в участъка от кръстовището на Централна гара до бул. "Шести септември", основен ремонт и разширение на бул. "Коматевско шосе" от ул. "Александър Стамболийски" до входа на квартал Коматево, реконструкция на бул. "Шести септември" от мост "Адата" до бул. "Цариградско шосе" и изграждането на бул. "Северен" (Северна тангента) от мост "Адата" до бул. "Карловско шосе".