Утре вятърът ще се усили, а с него ще прониква хладен въздух

Региони

26-09-2013, 23:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През нощта над страната ще бъде предимно ясно. Ще духа слаб югозападен вятър, който след полунощ ще се ориентира от запад и ще започне да се усилва. Минимални температури, в повечето места, между 10° и 15°, в София около 10°, съобщава дежурният синоптик при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. 
Утре вятърът от запад-северозапад ще се усили, но още преди обяд в Североизточна България, а по-късно през деня и в Югоизточна ще се ориентира от североизток и изток. С него ще проникне хладен въздух. Ще има увеличения на облачността и в следобедните часове в Югозападна България и родопската област ще превали дъжд. През нощта срещу събота ще превали на места в Северозападна, а след полунощ и в Централна България. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 19-20° в североизточните райони до 28° в югозападните. В София около 22°.

По Черноморието ще духа умерен вятър от запад-северозапад, който след обяд ще се ориентира от изток. Максимални температури от около 20° по северното крайбрежие до 25° по южното. Температурата на морската вода също е различна – на север е 18°, а на юг достига 20°-21°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Над планините облачността ще се увеличи и ще превали дъжд. Ще духа умерен, по високите и открити части силен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра 16°, на 2000 метра 9°.
В събота облачността ще е по-често значителна и на места ще превали слаб дъжд. Вятърът ще отслабне, а температурите ще са с още 2-3 градуса по-ниски. Вероятност за валежи с по-значително количество има в района на Родопите. В неделя ще има повече слънце, но ще има и временни увеличения на облачността, почти без валежи. Привечер облачността ще се увеличи и през нощта срещу понеделник в Северна България ще завали. В началото на следващата седмица от север-североизток ще прониква студен въздух; ще бъде хладно, облачно, с валежи.