Световната банка: Жените вършат две трети от работата и получават 10% от заплатите

Най-доброто от печата

26-09-2013, 06:20

Снимка:

Reuters

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Годишен доклад припомня икономически ползи от равенството

Жените вършат 66% от работата, произвеждат 50% от храната, но получават лично едва 10% от приходите и притежават едва 1% от собствеността по света. За да хвърли светлина върху причините за тази мрачна статистика, доклад на Световната банка, разпространен във вторник, разглежда законодателните различия, свързани с пола, в 143 държави.

Поредното годишно изследване Women, Business and the Law 2014 ("Жените, бизнесът и законът 2014") обхваща седем области: достъп до институции, права, свързани със собствеността, намиране на работа, наличие на стимули за работа, възможности за кредитиране, процедури при съдебни дела и защита на жените от насилие. Идеята на авторите му е да предоставят информация за политически дебати за премахването на законовите ограничения пред жените и да стимулират мерки за подобряване на тяхното включване в икономиката.

Не навсякъде, но промяна има

През последния половин век правата на жените по света са се увеличили значително. При все това почти в 90% от разгледаните страни остава поне по един закон, който им забранява да заемат определени длъжности, да си отворят банкова сметка, да имат достъп до капитал или да взимат независими решения. Двайсет и осем държави правят десет или повече законови разграничения между правата на мъжете и жените. В 15 икономики мъжете могат да забранят на съпругите си да работят, а в 79 законите ограничават професиите, които жените могат да упражняват.

Саудитска Арабия оглавява списъка на страните, чиито законодателни системи ограничават икономическия потенциал на жените, а Южна Азия, Близкият изток и Северна Африка са отбелязали най-малък прогрес в подобряването на икономическите възможности за жените за последните 50 години. Оказва се, че 1.6 милиарда жени по света живеят в държави, които налагат ограничения върху типа работа или професиите, които те могат да упражняват, сочи докладът, покриващ периода април 2011 – април 2013 г.

В около 25% от разгледаните страни няма закони срещу домашното насилие и отново в Близкия изток и Северна Африка закрилата на жените е най-ниска, разкрива проучването. Алжир и Мароко са единствените държави в региона, които са въвели закони срещу сексуалния тормоз на работното място.

Новите данни показват, че шест страни са въвели квоти за жени в управителните съвети на публичните компании, а в 12 има квоти за жените в парламента. Сред 123-те държави, в които има конституционен съд или друг подобен орган, в едва 19 участват жени.

За по-умна икономика

Според изчисленията средният дял на жените в общата работна сила е 53% в икономики, в които има ограничения върху типа работа, която могат да извършват, и 66% в икономиките без рестрикции (за България този дял е 63%). За последните две години изследователите са регистрирали 48 законодателни промени, увеличаващи икономическите възможности пред жените, в 44 държави.

Изводът на Световната банка е, че когато законите налагат различни права според пола, по-малко жени притежават свой бизнес, а неравенството в доходите е по-голямото. Следователно свалянето на бариерите пред икономическите възможности за жените би оказало ефект върху намаляването на бедността по света. "Когато мъжете и жените участват на равна нога в икономическия живот, те могат да допринесат за изграждането на по-сплотено общество и на по-устойчива икономика", коментира президентът на Световната банка Джим Йон Ким.