Политолози: 100% правителството е заложник на "Атака"

Най-доброто от печата

26-09-2013, 06:03

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вотът на недоверие не е любовна игра, категорични са политолозите

"Днешната ситуация в Народното събрание отлично илюстрира качеството на българския парламентаризъм и характера на сегашното управление". Това коментира пред БТА политологът Румяна Коларова, потърсена за мнение за несъстоялото се днес заради липса на кворум пленарно заседание, на което трябваше да се разисква вот на недоверие към кабинета.

Според нея очевидно ходовете на всички парламентарни партии се разминават с логиката на парламентаризма. "Но още от първия ден в това Народно събрание е ясно, че работата на парламента зависи изцяло от "Атака", подчерта Коларова и отбеляза, че правителствената конфигурация е 100 процента заложник на "Атака". При избрания от БСП и ДПС управленски формат всички партии няма как да не плащат цената на този уродлив модел на функциониране на парламента а щетите стават много видими всеки път, когато "Атака" отсъства от зала, коментира тя.

Така, според нея, и днешното събитие има своята политическа цена, която всеки от участниците ще плати. Но става ясно, че днес България има "зомбирано" управление, което съществува незнайно по какви механизми, щом двете партии, които подкрепят правителството, не могат да осигурят поне кворум, посочи политологът.

Защо функционира това правителство, щом е толкова уязвимо, попита реторично Коларова. Тя припомни, че в нормалните европейски държави практиката е да се правят големи коалиции, не защото всеки иска да участва във властта, а за да се гарантира стабилност на управлението. По думите й в България правителствата не се правят, за да има стабилно управление, а за да се плащат едни пари по обществени поръчки или да се точи ДДС безконтролно.

"Вотът на недоверие не е любовна игра", каза Коларова, припомняйки сравнението на лидера на БСП Сергей Станишев, че ГЕРБ са като джентълмен, който дълго време ухажва една дама, но не се появява на уговорената среща. Очевидно от тук нататък стратегията на ГЕРБ ще е да проваля заседанията, когато "Атака" не е в зала, няма как Станишев да очаква, благосклонно отношение", допълни тя.

"Вотът е възможност на опозицията да критикува с много думи кабинета, а днес Бойко Борисов уязви правителството без нито една дума, смята Коларова. Тя оприличи хода му на позиционен ход в шахматна партия - подготвяш атака с пешки, а изведнъж губиш фигура, което ти разбива позицията. Нейното мнение е, че ГЕРБ не излиза победител, но поне постига някакъв добър баланс между загуба и печалба. Докато планът на ДПС и БСП да стабилизират кабинета чрез парламентарен дебат се е провалил.

Социологът Юрий Асланов пък е на мнение, че е глупава постъпка да поискаш вот на недоверие и да го провалиш. Той посочи, че, макар и да е било ясно, че резултатът от вота ще бъде неуспешен, за опозицията е важно да получи трибуна да говори срещу правителството, но като че ли темата не е застанала във фокуса на общественото внимание. Бойко Борисов се обяви за победител в мач, който не се е играл, коментира социологът. Той отбеляза, че до искането на този вот се е стигнало по причудлив начин - като че ли първо е било решено да има вот, едва след това е избрана темата, а после, след много колебания, вотът е внесен за нещо, което още не е тръгнало. Изглежда, след коментарите през последните дни ГЕРБ са се разколебали дали могат да спечелят въобще нещо от този ход и с организационен трик се измъкват от положението, допусна Асланов.

Според него случилото се днес ще удари по общественото доверие към Народното събрание, което и без това не е много високо. "Но подобни акции правят парламента в представите на много от гражданите дори излишен като институция, което е ужасно", посочи Асланов, като отбеляза, че все пак това е основната институция в България.

Асланов смята, че е нелепо отговорността за кворума да се прехвърля на управляващите. Ясно е, че БСП и ДПС не могат да гарантират кворума със 120 депутати, коментира той и подчерта, че за кворума отговорност носят всички народни представители.