Абсурд: Да БОЙКОтираш собствен вот!

Най-доброто от печата

26-09-2013, 05:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Късно снощи ръководството на ГЕРБ решаваше как да действа днес

Депутатите от ГЕРБ безпрецедентно бойкотираха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", който собственоръчно внесоха в парламента миналата седмица. Хората на Бойко Борисов влязоха в пленарната зала сутринта, но два пъти отказаха да се регистрират и така провалиха заседанието на парламента - не се събра кворум. В дневния ред бяха именно дебатите по вота срещу новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране.

Последният шанс вотът "да оживее" е днес парламентът да събере кворум и заседанието да се състои. По правилник дебатите трябва да се проведат до 7 дни след внасянето на вота, което се състоя миналия четвъртък (виж карето). "Златната карта" е в ръцете на ГЕРБ, тъй като БСП и ДПС имат общо 120 депутати, а народните представители от "Атака" са на посещение в Брюксел. За да заседава парламентът, е нужно в пленарна зала да се регистрират поне 121 избраници. Според шефа на НС Михаил Миков, ако на седмия ден не се проведат дебати, какъвто е срокът по конституция, то вот няма да има - все едно е оттеглен.

На въпрос на "Труд" дали опозицията ще се регистрира днес, Бойко Борисов обяви: "И утре (б.а. - днес) е ден".

Борисов се обяви за победител
До последно опозицията по нищо не издаваше намерението си да бойкотира вчерашното заседание на Народното събрание. В 9,03 ч депутатите от ГЕРБ влязоха в пленарната зала, но не се регистрираха. Мониторът показа, че на работа са дошли 93 избраници: 64 от БСП и 29 от ДПС. Лидерът на БСП Сергей Станишев също не беше в залата. В парламента обаче бяха премиерът Пламен Орешарски и повечето министри. Обичайно на жълтите павета имаше и шепа протестиращи срещу правителството.

Михаил Миков се принуди да даде 15 минути почивка, но и след нея нямаше кворум - регистрираха се само 103 народни представители, въпреки че ГЕРБ седяха на банките.
В кулоарите Борисов се обяви за победител във вота, който по думите му бил "успешен". И обясни, че бойкотът е, за да покаже, че кабинетът "Орешарски" е заложник на "Атака". "Това е победа на всички демократични сили", обяви бившият премиер.
"Труд" научи, че депутатите от ГЕРБ разбрали за плана едва 30 мин преди заседанието. Стратегията им разяснили Цветан Цветанов и Красимир Велчев: ако "Атака" ги няма - провалят заседанието, ако има двама-трима от тях - има и дебати, а бившата строителна министърка Лиляна Павлова щяла да е острието им. Никой не възразил.

Как ще действат днес ръководството на ГЕРБ решаваше късно снощи. Щели да се съобразят и с реакциите след бойкота. Според източници на "Труд" обаче пред своите Борисов не се притеснявал, че може да се провали първият им вот - можело да се внесе нов и идната седмица. Депутати не се наеха да прогнозират със сигурност какво ще е окончателното решение.

Владислав Горанов от ГЕРБ пък предложи "Атака" да се върнат по спешност с Авиоотряд 28, за да има заседание. Националистите обаче остават в Брюксел и днес.
Премиерът Пламен Орешарски обяви след проваленото заседание, че ГЕРБ не са убедени в мотивите си и събра кабинета си на заседание на "Дондуков" 1.

Червените депутати също се събраха да обсъждат стратегия, но се разсмяха с вицове. Социалист лансирал идея днес левицата да бойкотира заседанието, но не се приело. По-късно Миков изпрати писмо на ГЕРБ с призив да влязат в зала.

Станишев, който дойде в парламента, обяви, че поведението на опозицията е "комично, противоречиво и несериозно". Червеният депутат Петър Курумбашев обясни, че така ГЕРБ качил "политическата цена на "Атака". Никой от социалистите не пожела да каже каква е тя, както попита и самият Борисов. Станишев обясни, че не се бил успал, тъй като нямало как това да се случи с две малки деца.

След като си тръгна от парламента, Бойко Борисов буквално "изригна" във социалните мрежи. Той написа няколко статуса, в които призова за оставка на правителството. И отново подкрепи протестите срещу властта.

В левицата севеселиха с вицове

"Един мъж ухажвал една дама дълго време. И точно когато тя склонила да отидат на вечеря, той не отишъл."

С този виц соцлидерът Сергей Станишев описа бойкота, който ГЕРБ спретна на дебатите на собствения си вот за недоверие към правителството.

Майтапът бил разказан от депутат от левицата на извънредното заседание на парламентарната група, което бе свикано веднага след проваленото заседание на Народното събрание вчера. На него червените се смели на решението на депутатите от ГЕРБ да не се регистрират в зала. Покрай случката бил разказан още един виц: 
"Мъж канил свой противник на дуел. Канил го няколко пъти. Противникът накрая се навил и отишъл. Първият обаче го дострашало и не отишъл."