"Български пощи” на протест срещу приватизацията на дружеството

Протестно шествие и митинг пред Министерски съвет от 10.30 ч.е под мотото „Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в български пощи.”

Работещите в „Български пощи” излизат на протест утре (25 септември), обявиха от Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ и Демократичният синдикат на съобщенията /ДСС/ към Асоциация на демократичните синдикати.

Както Bulgariautre.bg съобщи, основните искания на протестиращите служители са за увеличаване на работните заплати, противопоставяне на приватизацията на „Български пощи” и изплащане на дължимата от държавата сума от 20 милиона лева за 2011 г. за извършени дейности по осигуряване на универсална пощенска услуга.

Над 1000 души се очаква да вземат участие в протеста, въпреки административния натиск от страна на заместник изпълнителния директор на „Български пощи” ЕАД Цветана Костадинова, която е изискала списък на участниците в митинга с предупреждението, че ако надвишават 5% от общочисленния състав, ще бъдат наложени административни наказания.

Днес министърът на транспорта Данаил Папазов направи коментар пред журналисти във връзка с утрешните протести.

На въпрос на Investor.bg дали ресорното министерство е удовлетворило исканията на пощенските синдикати министър Папазов бе категоричен, че "всеки може да си протестира и това си е негово решение." Той увери, че исканията на КНСБ по отношение на пощите са на 100% изпълнени и няма място за протест от тяхна страна.

По повод натиска от страна на Цветанова, Папазов увери, че още вчера е разпоредил проверка, след като КНСБ е изпратило писмо до транспортното министерство със сигнал по казуса.

"Ако наистина е имало такъв натиск ще бъдат взети много сериозни мерки по случая. Резултатът от назначената проверка ще стане ясен до дни", допълни той.

Междувременно ресорният министър днес заяви, че парите за "Български пощи" са крайно недостатъчно и затова Министерството на транспорта ще внесе още утре в Министерския съвет предложение на пощите да се отпуснат още 6,5 млн. лева.

„Надяваме се тези пари да гарантират работа на „Български пощи“ до края на годината“, каза Папазов. Той добави, че съвместно със синдикатите се прави програма за оздравяване на дружеството. Има предложения неизплатените пари за дружеството през 2011 и 2012 година да бъдат включени като разход в държавния бюджет в бъдещи периоди.

Разглеждат се и други предложения като продажбата в пощите на книги и учебни помагала в малките населени места, както и откриване на клонове на банки. Ще бъде направен и нов класификатор на длъжността за увеличаване на заплатите на редовите служители, посочи министър Папазов.