КС решава за депутатските права на Пеевски

Общество

24-09-2013, 08:04

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Конституционният съд днес трябва да излезе с решение по казуса с прекратяването на депутатските правомощия на Делян Пеевски, след като на 14 юни народни представители от БСП, ДПС и "Атака" го избраха за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС)

Днес ще стане ясно дали Делян Пеевски остава депутат. Очакването е съдът да каже може ли той да остане депутат, след като беше избран за председател на ДАНС или фактът, че са били прекратени правомощията му като народен представител и той не е встъпил в длъжност, означава, че Пеевски е пълноправен депутат и тогава той ще може да се върне в пленарната зала, която напусна, обявявайки, че ще чака последната дума на конституционните съдии.

Това става ясно от обявения на сайта на съда в интернет график за насрочените дела. Съдия докладчик по делото е Румен Ненков. Безпрецедентно за практиката си, преди седмица Конституционният съд оповести дневния ред на заседанията си до края на месец септември.

Пеевски беше избран от парламента за шеф на ДАНС, закле се в пленарната зала на Народното събание и подписа клетвения лист. Веднага след това той влезе в кабинета си в държавната агенция, свика на съвещание всички директори и началниици на отдели.

В 15 часа същия ден Пеевски участва в качеството си на председател на ДАНС в съвещание в кабинета на Главния прокурор Сотир Цацаров заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на което те тримата "координирали работата си", обяви тогава пресцентърът на Прокуратурата в момента, когато на площад "Независимост" пред сградата на Министерския съвет вече се бяха събрали хиляди протестиращи граждани.

Изборът на Пеевски взриви обществото и предизвика невиждани масови протести не само срещу избора му, но и срещу всички действия на правителството, които продължават и до днес - вече 103-ти ден.

Изненаданите депутати от формиралото се мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" бяха принудени да променят решението си, да оттеглят от поста своя избраник и след време да изберат друг - Владимир Писанчев - за председател на Държавната агенция "Национална сигурност."

На 21 юни депутати от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.

Това искането беше направено на основание чл.72 от Конституцията и беше подписано от 96 народни представители. Според чл. 72 от Конституцията правомощията на народен представител се прекратяват при установяване на несъвместимост. А според Чл. 68 от Конституцията "народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител".

След като Пеевски е положил клетва при избора му за председател на ДАНС, той няма как да се върне в Народното събрание, се твърди в искането.

На 21 юни решението на Народното събрание от 14 юни за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бе обнародвано в "Държавен вестник" заедно с решението за отмяна на това назначение.

От тогава до днес обаче председателят на ДПС Лютви Местан при всеки повод твърди, че Пеевски реално не бил встъпил в длъжността председател на ДАНС и имал право да продължи да бъде народен представител.

През юни Конституционният съд образува още едно дело за тълкуване на чл. 72 от Конституцията по искане на 93-ма народни представители от "Коалиция за България" и  Движение за права и свободи - също свързано с правомощията на Делян Пеевски.

Този член от Конституцията регламентира случаите, в които предсрочно се прекратяват пълномощията на народен представител - при подаване на оставка пред Народното събрание, при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание "лишаване от свобода" за умишлено престъпление, и други.