Прокуратурата потвърди: Има тежки злоупотреби в енергетиката

Най-доброто от печата

24-09-2013, 05:52

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД - Иво Лефтеров и Крум Анастасов, не са предприели процедура по спиране на плащанията за ''Белене

Прокуратурата официално потвърди, че са били извършени тежки злоупотреби в областта на енергетиката, включително и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта за АЕЦ "Белене". Съобщението идва само няколко дни съвместната операция на СГП, ДАНС и МВР. Публикуваме пълният текст от документа на прокуратурата:

''В началото на месец август 2013 г., в Софийска градска прокуратура (СГП) е постъпил доклад от ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби в областта на енергетиката и по-конкретно - при изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", които злоупотреби са нанесли крупни имуществени вреди на страната. Въз основа на съдържащите се в доклада данни, на 09.08.2013 г. СГП е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъплениe по чл. 203 НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай). Предмет на разследване е и евентуално извършено престъпление по чл. 219 НК (умишлена безстопанственост). До настоящия момент, се установява следното:

На 29.03.2012 г., с решение на Министерския съвет на България, е наложен мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", което по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията му. В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг". Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията. Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг" са били преведени суми в размер на около 950 000 евро на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян.

На 19.09.2013 г., в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи. Това наложи незабавно провеждане на операция на 20.09.2013 г., в хода на която бяха извършени претърсвания и изземвания от офисите на "Уорли Парсънс", "Риск Инженеринг" и НЕК ЕАД. Целта е да се обезпечи приобщаването към материалите по делото на нужните документи, относими към предмета на разследването. В хода на операцията са били задържани, за 24 часа, по реда на Закона за министерство на вътрешните работи (ЗМВР) лицата Иво Лефтеров и Крум Анастасов /бивши изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ и изпълнителният директор на "Уорли Парсънс" – Събин Събинов. Към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения. Предстои анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената в петък операция. След запознаване с иззетата документация и детайлният й анализ, ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата.