Емил Радев: Инвестиционното министерство лишава общините от самостоятелна политика

Портфейл

23-09-2013, 20:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

„Това е грубо погазване на принципа на децентрализация, тъй като общините се лишават от правото да водят самостоятелна местна инвестиционна политика”

"Вменените на Министерство на инвестиционното проектиране компетенции да се гласува и одобрява подробни устройствени планове и инвестиционни проекти, както и да издава разрешения за строеж на инфраструктурни обекти с индикативна стойност над 10млн. лв., е директна намесата в правомощията на местната власт", заяви в интервю за Радио „Фокус” – Варна народният представител от ПП ГЕРБ Емил Радев.
Той добави, че се забавя и изпълнението на редица инфраструктурни промени, поради липса на упълномощен административен орган по приемането на обектите и съгласуването или подобряването на обектите. Това може да се окаже фатално за проекти, финансирани със средства от ЕС.
Емил Радев посочи също, че е налице риск от провал на един от чувствителните сектори – жилищният. Той поясни, че с изкуственото разделение на двете министерства, жилищната политика остана в ресора на Министерство на инвестиционното проектиране, а един от инструментите за постигането й, а именно Проекта за енергийно обновяване на българските домове, остана в Министерство на регионалното развитие. „По този начин, с разделянето на двете министерства се раздува администрацията и се увеличава рязко административната тежест и влиза в противоречие с „Плана Орешарски”.