66 години от убийството на Никола Петков

Общество

23-09-2013, 09:11

Снимка:

интернет

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Никола Петков: Знам си съдбата

Днес се навършват 66 години от убийството на големия български политик, патриот и виден земеделски деец Никола Петков.

Никола Петков е български политик, един от лидерите на БЗНС. В политическия живот навлиза в началото на 30-те години. Участва в образуването на националния комитет на Отечествения фронт през 1943 г. и в установяването на новата власт.
През 1947 година е обесен заради съпротивата си срещу налагането на комунистическия режим. Един от участниците в Деветосептемврийския преврат, Никола Петков е сред възможните външни министри в първото правителство на Отечествения фронт, но остава министър без портфейл от 9 септември 1944 г. до 26 август 1945 г. На изборите за Велико народно събрание на 27. Х. 1946 г. за обединената опозиция БЗНС "Никола Петков" и БРСДП (обединена) гласуват 1 191 455 души, или 28 на сто от избирателите.  В Народното събрание те печелят 101 места. Там Никола Петков се оказва непримирим борец за защита на Търновската конституция и демокрацията. Начинът да бъде спрян е един - убийство.
От настоятелството е изпратена декларация до Президента и Премиера на Република България  с искане 23 септември за бъде обявен за Ден на Никола Петков, съобщи зам.-председателят на организацията Дико Иванов. Областното настоятелство на Земеделския народен съюз кани всички добричлии на панихида в негова памет в 11 часа в храм „Свети Георги”.