Църквата свиква Всеправославен събор

Най-доброто от печата

23-09-2013, 06:21

Снимка:

megali-ekklisio.blogspot.gr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Неофит и Вартоломей обсъдиха правилата за брак и пост

Свикването на нов Всеправославен събор обсъдиха българският патриарх Неофит и вселенският Вартоломей.

Двамата духовници проведоха официален разговор, на който набелязаха дневния ред на предстоящия конгрес, съобщиха от Светия синод. Обсъдени са и наболелите въпроси за Стария и Новия календар, правилата за сключване на брак и предписанията за спазване на поста.

Друг проблем, който трябва бъде решен, е и този за т.нар. „дисписи” или какъв е редът на старшинството на отделните поместни църкви. По време на срещата между Неофит и Вартоломей е засегнат и въпросът за положението на българската църковна община в Истанбул.

Българската делегация е подчертала необходимостта от повече български свещеници, които да служат на сънародниците си на Босфора.

Всеправославният събор цели да засили мястото и ролята на православието и връзката му с останалите религии. „Велик събор е необходим, за да се разрешат актуални за светото православие проблеми”, смятат българските и гръцките духовници. Предстои да се реши къде и кога да се организира съборът.

Все още не е определено и под кое председателство да мине църковният конгрес. Въпросът за свикване на Всеправославния събор се дискутира от няколко години. Миналата година Светият синод на общо събрание реши, че подкрепя свикването на събора и ще участва в подготовката му.

Последният събор на православието се е състоял преди повече от половин век през 1961 г. в Родос, Гърция.