Ще имате поща

Най-доброто от печата

23-09-2013, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След "Дойче веле" и списание "Икономист" може да получи писмо от Корпоративна търговска банка

Под заглавие "Раждането на едно гражданско общество" списание "Икономист" публикува статия, в която задава въпроса дали всекидневните протести срещу правителството на българите ще имат дълготраен ефект. Изданието припомня, че вече близо сто дни граждани от всички обществени слоеве, като мнозинството е от млади, образовани и от средната класа, излизат всяка вечер на протести с настояване за оставка на правителството на премиера Пламен Орешарски.

"Протестиращите имат свой уебсайт, страница във Facebook, както и хаштаг в Twitter #DANSwithme - намек за избора на Делян Пеевски за директор на ДАНС, който отприщи недоволството. За протестиращите Пеевски е станал символ на всичко погрешно в българската политика. Неговата Нова българска медийна група подкрепя всяко правителство на власт, променяйки съюзите си за един ден, а зад нея стои влиятелната Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, в която държат авоарите си повечето държавни компании. Макар че Пеевски не е единственият олигарх в България с тесни връзки с държавата, той е най-видимият благодарение на връзката между политическата му кариера, медийната група и банката", посочва изданието.

Публикацията поставя въпроса дали протестите в България ще променят нещо и заключава: "Ако нещата останат същите, младите българи ще продължат да бягат в чужбина, понеже не виждат възможности у дома. Българското общество ще остане разделено, както е сега: 51% подкрепят протестите, 33% - контрапротестите, организирани от правителството, а 16% - нито едните, нито другите, според неотдавнашно социологическо проучване на "Алфа Рисърч". След знойното лято българите може да очакват гореща есен."

Бел. ред.: Вероятно след тази публикация авторитетното британско списание ще получи критично писмо от Корпоративна търговска банка, подобно на изпратеното в  радио "Дойче веле". В позиция от петък по повод пристигащите в германската медия писма с въпроса защо е прекратила сътрудничеството с нещатните автори Иван Бедров и Еми Барух изрично се посочва, че според извършеното проучване по същество упреците на банката са неоснователни, но "няколко техни материала не съответстват на стандартите на ДВ".

По ирония именно вестник, издаван от майката на Пеевски, точно преди година цензурира интервю с германския посланик Матиас Хьопфнер, като изряза мнението му за медийната ситуация в България. Припомняме го: "Концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично. Трябва да има прозрачност в тази собственост. Трябва да е ясно какви икономически интереси стоят зад една медия."