Първанов за 100-те мерки на Орешарски: Къде са визията и стратегията?

Най-доброто от печата

23-09-2013, 06:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не всичко от прехода е отрицателно, подчерта държавният глава с два мандата зад гърба си

Искам да възразя срещу опита да се постави под негативен знаменател всичко от времето на Прехода. Това каза Георги Първанов, президент в периода 2002 - 2012 година, при откриването на инициирана от него дискусия „Български дебати: За националния успех”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Първанов припомни като положителна стъпка договорът с Европейския съюз. „Договорът е най-доброто нещо, което България е постигала в отношенията с Европа, защото обикновено някой друг е решавал съдбата ни, без дори да ни покани на масата на преговорите”, коментира Първанов. 

„Когато чертаехме стратегията на България заедно с г-н Калфин, проф. Борисов, много хора от академичните среди, местната власт, ние записахме, че можем да си поставим цел към 2020 година да стигнем средното ниво на страните-членки на ЕС. Дали трябва да коригираме тази цел, и в каква посока?”, попита Първанов и подчерта, че темата за целеполагането е много ключова.

„Стратегическата мисъл и политика изисква лидерство, лидерство, каквото днес не виждам. Ние виждаме целеполагане в рамките на 100 дни. Прочетох един документ, не лош документ – „100 мерки за 100 дни”. 100 мерки, а къде е политиката, къде е визията, къде е стратегията? Не лоши мерки, но къде е това, което обвързва? Кога ще дигнем хоризонтът отвъд 100 дни, отвъд 4-те години на мандата?”, коментира Първанов.

„Слушах внимателно дискусията на президента Росен Плевнелиев. Ако ние смятаме, че до 2020 г. ще имаме пет правителства, къде отиваме? На мен ми се струва, че 2020 е къс период. Трябва да погледнем доста по-далеч напред – до 2030, 2050 г.”, отбеляза той.

"Постижимо ли е националното съгласие днес? Възможно ли е помирение по миналото", попита президентът Първанов.
Тръгна идеята за декларация по национално съгласие. Напомня ми нещо, което направихме през 2007 г. Тогава с Иван Костов се разбрахме, малко преди да започнем да се заплашваме със съд, но посочихме пет или шест проблема, по които сме национално съгласни. Това сега не се случи. Документът беше сведен до декларация за парламентарните приоритети и предизвика още по-тежък дебат и разделение”, коментира Първанов.

Първанов иска да създаде клубове във всички области центрове. В тях ще дискутират актуални теми от обществено-политическия живот на страната.

"Ние ще дебатираме по политики, дали ще запазим високото професионално ниво не знам, но това зависи от всички нас... Може би до края на годината ще успеем да покрием страната с гъста мрежа от такива клубове", обясни Първанов, който смята да засегне в тях и въпроса за политическите партии. Той смята, че в политиката трябва да успяват по-подготвените, а не по-кресливите.

"Успехът на България е функция от успеха на всеки един наш сънародник", завърши словото си Георги Първанов.