Политическият дебат се води на нивото на махленски свади

Много ниско ниво, обидно за нацията

"Политическият дебат се води на нивото на махленски свади. Много ниско ниво, обидно за нацията." - това заяви Георги Първанов, президент в периода 2002 - 2012 година, при откриването на инициирана от него дискусия "Български дебати: За националния успех". 
България има нужда от компетентно управление на всички нива, коментира Първанов. Искам да възразя срещу опита да се постави под негативен знаменател всичко от времето на прехода, каза още той. Президентът припомни като положителна стъпка договорът с Европейския съюз. "Договорът е най-доброто нещо, което България е постигала в отношенията с Европа, защото обикновено някой друг е решавал съдбата ни, без дори да ни покани на масата на преговорите", смята Георги Първанов. 
"Стратегическата мисъл и политика изисква лидерство, лидерство, каквото днес не виждам. Ние виждаме целеполагане в рамките на 100 дни.", заяви Първанов. "Кога ще дигнем хоризонтът отвъд 100 дни, отвъд 4-те години на мандата?", добави той. Слушах внимателно дискусията на президента Росен Плевнелиев. Ако ние смятаме, че до 2020 г. ще имаме пет правителства, къде отиваме? На мен ми се струва, че 2020 е къс период. Трябва да погледнем доста по-далеч напред – до 2030, 2050 г.", посочи експрезидентът.
Загниването на сегашните политически партии идва от кризата на идентификацията, изказа мнението си Георги Първанов. Според него акцент в протестите е идеята за промяна и за написване на нов Изборен кодекс. "Ние сме готови да дадем домакинството си на един такъв дебат", заяви той.
Безусловно трябва да се засили пряката демокрация вътре в самите политически партии, подчерта бившият лидер на БСП. 
"Смятам, че нашата Конституция не е изчерпана. Има неща, които трябва да се коригират. Аз самият съм предлагал корекции за правомощията на президента. Но ако някой е за президентска република, моля нека да дебатираме. Ако някой е за долна и горна камера, нека дебатираме. Искам силен, експертен дебат. Аз ще работя за това. В Конституцията трябва да залегнат нови постановки – например в какви случаи задължително се свиква референдум. Нека Конституцията да реши какво се случва със съдбата на подписката", заяви Георги Първанов.