"Дойче веле" потвърди освобождаването на Иван Бедров и Еми Барух

Проверка е показала, че няколко материали на двамата журналисти не съответстват на журналистическите стандарти на "Дойче веле", казват от медията. Причина за проверката е писмо от българската Корпоративна търговска банка.

От българската редакция на "Дойче веле" съобщиха, че са се разделили с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров. Причината за това е, че проверка на публикациите на българската редакция е показала, че няколко материали на двамата журналисти не съответстват на журналистическите стандарти на "Дойче веле".

Причина за проверката в медията беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до "Дойче веле", в което банката е отправила критика, че публикациите на българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви, се казва в съобщението.

""Дойче веле" подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни.

В същото време "Дойче веле"съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни.

Независимо от това внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на Дойче веле, например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал. В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти", казват още от редакцията.

В съобщението се казва също, че решението за прекратяването на работата с Иван Бедров и Еми Барух е било взето независимо от писмото от банката.

"Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в "Дойче веле" бъдат установени споменатите професионални опущения. Надзорният съвет на "Дойче веле" разгледа случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно одобри решението на ръковдството.

Заедно с ръководителя на редакцията Александър Андреев, работата по подсигуряването на качеството на публикациите на Българската редакция ще продължи и занапред. Дойче веле ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България", завършват от медията.
 

Пръв Bulgariautre.bg съобщи, че атаката срещу журналисти на "Дойче веле"  започна още през юни, след като беше създадена група "Против антибългарските публикации на Дойче веле" във Facebook.