При две неплатени сметки или 155 лв. дълг, ни дърпат шалтера

Парите

20-09-2013, 21:28

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Електроразпределителните дружества ще имат право да спират тока на неизрядните си клиенти, само ако не са платили две сметки или дългът им е 155 лв., но няма да могат да оставят без захранване нередовните си абонати в петък или в последния работен ден преди празник.

Повече да не се плаща такса за повторно включване на тока, предвиждат промени в Закона за енергетиката, внесени днес от Коалиция за България.

Това съобщи пред журналисти депутатът Явор Куюмджиев след депозиране на измененията в деловодството на парламента.

Дружествата се задължават до осем часа или най-късно до обяд на следващия работен ден след плащането на сметката да включат електрозахранването на адреса, обясни той.

С предложените изменения се въвежда забрана за спиране на подаването на електричество в ден, предшестващ почивен ден. При никакви обстоятелства вече не могат да ви спират тока в петък или например преди Коледа, посочи Куюмджиев.

Освен това клиентът трябва да бъде информиран три дни предварително за спирането на тока заради неплатени сметки. Добавя се и допълнително условие - да има доказуемост на последователността на неплащане - т.е. две или повече неплатени сметки или общият дълг да е по-голям от половин минимална работна заплата - т.е. 155 лева, само тогава може да се пристъпи към спиране на тока, обясни Явор Куюмджиев.

Искаме да защитим гражданите от монополите - естествени, изкуствени, и тези усилия срещат огромен отпор от съответните засегнати страни, каза депутатът от левицата. Той очаква противниците на измененията в Закона за енергетиката да тиражират три тези, които според него са несъстоятелни.

Първата е, че промените отварят вратата за крадците на електричество, втората - че цените на тока ще нарастнат, заради увеличените разходи на дружествата, и третата - че по този начин се поощряват малцинствата да не плащат сметки.

Който е неизряден, ще му се спира тока, категоричен беше Куюмджиев. Но вече няма да може да се спира за един лев дължима сума или един ден просрочена фактура, добави той. Голяма част от предложените мерки не предизвикват допълнителни разходи или са толкова малки, че са пренебрежими спрямо оборотите и гарантираните печалби на дружествата, отбеляза депутатът.

Куюмджиев посочи, че това е само първият пакет промени, свързани с монополите. До края на годината имаме амбиция да се променят отношенията не само в енергетиката, но и в банковите услуги, супермаркети, хипермакети.

Например за банките се обмисля, когато човек има ипотека, която не може да плаща и банката усвои жилището му, с това да прекъсне и неговия ангажимент.

Друга идея е да се поработи и върху системата от такси, защото е безумно да дължиш два лева такса за някоя държавна услуга, а пък да платиш пет лева такса на банката, каза Явор Куюмджиев.

 

БТА