Държавата спъва арбитража за "Белене"

Най-доброто от печата

19-09-2013, 06:14

Снимка:

Олег Попов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Адвокатите на България предупреждават в писмо, че заради бавните действия на НЕК има риск страната да зауби 1 млрд. евро

Ако досега е имало основателни подозрения, че БСП има стратегия за провал на арбитража за АЕЦ "Белене", то от тази седмица вече се появиха и доказателства за това. "При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължително забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с последиците, които може това може да има за НЕК и българската държава", се казва в писмо от Кристофър Сепала. Той е адвокат от кантората White&Case, която защитава НЕК в арбитража й с руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) заради прекратяването на проекта АЕЦ "Белене". Писмото бе разпространено от депутати от ГЕРБ, които тази сутрин заплашиха, че ще сезират прокуратурата. Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че управляващите "си играят някакви игрички, които българинът няма как за пореден път да ги плати".

Адвоката кантора настоява НЕК да въведе процедура, която да позволи вземането на бързи решения за ангажирането на експерти и свидетели за арбитража. Окончателно материалите по делото трябва да бъдат предоставени в парижкия арбитраж до 25 октомври. От кантората казват, че до 2 септември не са получили отговор от министъра.

В доста нетипичен за адвокатска кантора тон в писмото се казва: "Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките нито на правителството на г-н Станишев, нито на г-н Борисов, свързани с проекта "Белене", нито е вид референдум за ядрената енергия в България... единствената цел на нашата защита... е срещу финансовите искове на АСЕ и ограничаване на финансовото излагане на НЕК в интерес на НЕК и потенциално на българските данъкоплатци."

Министърът на икономиката отрече в действията му да има какъвто и да е политически умисъл. "Ако имаше, изобщо нямаше да има арбитраж", отговори Драгомир Стойнев на съмненията на адвокатите. "Това правителство категорично следва един принцип - да отстоява интересите на българската страна."

Министърът обясни, че всъщност действията на адвокатската кантора са били блокирани преди неговото встъпване в длъжност, тъй като между февруари и май от НЕК са прекратили плащанията към адвокатите. Той допълни, че е избегнал White&Case да се откажат от делото, "защото неплащането на фактури е много по-голям проблем от това писмо, което беше показано днес". 

По време на извънредната пресконференция след обвиненията на ГЕРБ Стойнев се опита да обясни, че и самите Бойко Борисов, Делян Добрев и Трайчо Трайков са сред хората, които трябва да дадат показания. Тримата обаче вече са направили това в началото на август. В писмото на White&Case по-скоро става дума за наемането на независими експерти, които да свидетелстват в полза на НЕК.

Предшественикът на Стойнев - Делян Добрев, каза пред "Капитал", че е странно да се прави опит ГЕРБ да бъде обвинен в опит за провал на арбитража. "Не напразно се посочва периодът февруари-май, защото тогава вече не бяхме на власт." Добрев предположи, че наистина може да е имало забавяне на плащания към White&Case, тъй като в периода април-май НЕК беше в ликвидна криза поради необходимостта да погаси заема към BNP. Той беше изтеглен през 2006 г., за да може НЕК да финансира началото на стоежа на Белене. В този период държавната компания забавяше плащания и към други свои контрагенти.

Служебният министър на икономиката Асен Василев каза за "Капитал", че пред него White&Case не са повдигали въпроса за заплащането. "Дори имахме среща с тях в последната седмица на служебното правителство. Парижкият и международният офис на кантората работиха много активно по делото по наше време". "В разпространеното по медиите писмо на адвокатската кантора White&Case не става и дума за затруднения по делото, свързани с неизплащането на хонорари от страна на кабинета "Райков", но се обръща сериозно внимание на липсата на комуникация и адекватна реакция на сегашния кабинет", се казва в писмено съобщение на говорителя на служебното правителство Ивет Добромирова.

Стойнев прие само два въпроса на пресконференцията си и не успя да отговори кога за първи път се е срещал с адвокатите от White&Case, правил ли е изявления по казуса АЕЦ "Белене", преди да получи юридически съвет, защо се опитва да прекрати плащанията на едни от основните свидетели на българската страна.