ГЕРБ измисли нова форма на вот на недоверие - "цялостен, но разделен на части"

Най-доброто от печата

19-09-2013, 05:54

Снимка:

Юлиян Савчев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бойко Борисов обясни отстъплението си с критики на Реформаторския блок и във "Фейсбук"

ГЕРБ спешно преразгледа решението си за вот на недоверие за цялостната политика на кабинета "Орешарски" в искане само за новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). Макар с половин уста Бойко Борисов призна, че това е ставало заради обвиненията, че цялостният вот ще гарантира спокойствието на правителството за следващата половин година. А обяснението, че "ако решим да искаме многократно такива, ще девалвираме вотовете на недоверие", вчера доби ново измерение - вотът "пак ще е цялостен, но разделен на няколко части". Борисов обясни разколебаването с негативни реакции на лидерите на Реформаторския блок и на участници във "Фейсбук" групата "Протестна мрежа". "От това, което чух снощи от Радан Кънев, че с пълен вот за 6 месеца обслужваме БСП, това е много тежък упрек към нас и не мога да го допусна. Меглена Кунева е казала, че е по-добре с няколко частични вота на недоверие да се работи и да не се дава този комфорт от 6 месеца. Обадиха ми се няколко души от "Протестна мрежа". Най-малкото, което ще направя, е да го премисля с колегите", обясни експремиерът в парламента. Така ГЕРБ си осигурява възможност да поиска нов вот, когато пожелае, без да спазва срока от 6 месеца. 

След заседание на ПГ на ГЕРБ Борисов обяви какво очаква опозицията да научи. "Нека обяснят защо смениха първия министър и след това да кажат какво работиха четири месеца, защо харчиха държавни пари, сгради, секретарки, шофьори, командировки, начина на назначения, какво свършиха за четири месеца", разпали се Борисов. После обаче объркващо допълни, че "по всички политики на правителството ще има вот на недоверие". Според него ставало дума за "поне 7-8 теми". "Утре мислим да започнем с инвестиционното министерство, защото всъщност няма такова министерство. Почваме ги оттук и ще стигнем до международната изолация, в която Орешарски изпадна", обясни новата си мъглява тактика лидерът на ГЕРБ, без да стане ясно дали има предвид поредица от вотове. Възможността за това бе отхвърлена във вторник от Цецка Цачева, която заяви пред "Сега", че дългосрочната стратегия на партията не включва подобни действия. 

Тълкувателно решение на Конституционния съд от 1992 г. пък казва, че ако един цялостен вот не сполучи, предложение за нов не може да се прави на каквото и да е основание за следващата половин година, освен ако става въпрос за извършено в същия период нарушение на основния закон. Въпреки това юристът Цецка Цачева твърди, че "няма никакъв проблем друга партия, например "Атака", да поиска вот на недоверие и да се обърне към ГЕРБ, за да обсъдят евентуални общи действия".

Допълнителен щрих в темата внесе по-рано депутатът от БСП Антон Кутев, който обяви, че правителството има "кредит за резки реформи до края на годината". Готвените от управляващите промени били свързани със Закона за обществените поръчки, субсидирането на лечебните заведения в малките населени места, промяната в пенсионната система и др. По-късно той разясни какво е имал предвид - ако тези реформи не се случат, натискът върху кабинета ще стане толкова голям, че няма да може да свърши работата си. 

----РЕАКЦИИ

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи проформулирания вот на недоверие като служебен, тъй като ГЕРБ търсела "начини за самоизява". "Това личи в объркването на Бойко Борисов и на ГЕРБ във връзка с мотивите - беше за цялостна политика, сега ще търсят поводи за конкретна политика, очевидно търсят начини да се изявят като опозиция", коментира Станишев. Според водача на ДПС Лютви Местан ГЕРБ дори е закъсняла с вота, защото са "деструктивни от първата секунда" към правителството. "ГЕРБ отдавна загубиха ролята си на говорители на големия български парламент - на българските граждани. В този смисъл вотът на недоверие е естествен, разбираем, чист партиен акт на партия ГЕРБ", обобщи той.