Турция "наказа" Сирия - свали боен хеликоптер!

Свят

18-09-2013, 01:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Турските ВВС свалиха сирийски боен хеликоптер МИ-17 край турско-сирийската граница

Хеликоптерът е бил засечен в понеделник, на два километра в турското въздушно пространство, предаде БНР.  
Въпреки предупрежденията на турската въздушна отбрана хеликоптерът продължил нахлуването. Два турски изтребителя Ф-16 излетели от военновъздушната база в Малатия, свалили хеликоптера с ракети и той паднал на 1 км отвъд турската граница на сирийска територия. Това заяви турският вицепремиер Бюлент Арънч.

Командването на турската армия потвърди информацията с официално комюнике. Инцидентът отново силно повиши градуса на напрежението между Анкара и Дамаск, който беше спаднал след постигнатото споразумение между САЩ и Русия за сирийския химически арсенал. Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу, който е в Париж за участие в конференция за Сирия, заяви, че е извършено сериозно нарушение на турското въздушно пространство, и, че Турция е сезирала Съвета за сигурност на ООН и НАТО. Давутоглу подчерта, че външните министри, участващи в Парижката конференция, подкрепят граничната сигурност на Турция.

Когато през юли 2012-а година Сирия свали турски изтребител Ф-16 и двама турски пилоти загинаха, Анкара промени условията на ангажиментите и предупреди Дамаск, че ще атакува без предупреждениe сирийски военни машини, които нарушават въздушното й пространство.