Сноудън е номиниран за приза „Сахаров”

Спорт

18-09-2013, 00:03

Снимка:

Колаж: Гласът на Русия

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Едуард Сноудън с частна охрана

Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън може да стане лауреат на приза „Сахаров” на Европарламента „За свобода на мисълта” за 2013 година.

Бившият служител на ЦРУ, Едуард Сноудън е един от седемте номинирани за тазгодишната награда Сахаров за свобода на мисълта, предаде Ройтерс. 
Наградата се присъжда от Европарламента, като американецът е бил номиниран за нея от групата на Зелените. Според тях, той има „огромна заслуга" към човешките права и европейските граждани за разкриването на секретните американски програми за телефонно и интернет следене. Сред другите номинирани е и афганистанското момиче Малала Юсафзай, простреляно в главата от талибаните заради искането си за образование за жените, както и руския бизнесмен и изявен противник на Путин, Михаил Ходорковски, който излежава присъда за пране на пари и данъчни измами. Европарламентът ще отсее тримата финалисти на 30 септември, а името на победителя ще бъде огласено на 1-ви октомври. 

Едуард Сноудън получи в Русия временно убежище след като обнародва информация за Агенцията за национална безопасност на САЩ. Той предаде на медиите данни за свръх секретни програми на Агенцията по подслушване на телефони разговори и Интернет-активност, както и за шпионирането от страна на американските специални служби на дипломатически представителства на други страни.