Генка Шикерова: Не съм била заплашвана

"Не съм била заплашвана, но нищо повече от това, което казах по телевизията, няма да коментирам, за да могат органите на реда да си свършат работата", каза Генка Шикерова, новата водеща на сутрешния блок на bTV, пред "24 часа".

Автомобилът на журналистката бе подпален и изгоря напълно само за няколко минути пред дома в столичния кв. "Гео Милев". За наказателната акция срещу колата "Пежо 308" съобщи самата водеща по време на сутрешния блок .

Часове по-късно Би Ти Ви я подкрепи, като прати обръщение до медиите.

С него телевизията "категорично се противопоставя на вандалския и скудоумен начин за разчистване на сметки с журналистите и лицата, които търсят истината и задават неудобните въпроси на всеки, който дължи отговори и обяснение за поведението и постъпките си."

Би Ти Ви пише още: "Със средновековни методи на сплашване не е възможно да се пречупи формираната с години и отстоявана всеки ден, във всяко предаване, обективност и журналистически кураж.

Цената на истината е висока, но Би Ти Ви ще остане телевизията, която не просто търси, а и дава право на живот на всички гледни точки."

Показното сплашване на журналист стана само на няколко метра от Първо РПУ, както и от китайското посолство, около 20,30 часа в понеделник.

Според първоначалните данни на полицията категорично става въпрос за умишлен палеж.

Най-вероятно предният капак на колата е бил полят със запалителна течност и след това неизвестни са драснали клечката.

Напълно е унищожен двигателят на пежото, както и цялата част на купето, допълниха от столичната пожарна. Най-вероятно камерите на посолството са заснели атентаторите.

Странен надпис "Смърт за червените к...и", оставен върху мазилка до запалената кола, видя екип на "24 часа".

"Чух как гумата гръмна, друго не видях", каза съсед от кооперацията, в която живее телевизионната водеща. Според думите му не са се издигали големи пламъци. Не са били забелязани и съмнителни хора, които да се навъртат наблизо в последните дни. При вида на горящата кола няколко съседи в кооперацията хукнали да помагат при гасенето.

Минути след като бил получен сигнал на тел. 112 на мястото на инцидента пристигнала кола на пожарната. Огнеборците веднага започнали гасенето, но било вече твърде късно. Непосредствено след случилото се Генка Шикерова отишла в полицията, за да даде показания.

Според разказа на водещата нейни съседи се обадили на тел. 112 и на нея самата. Две минути по-късно журналистката слязла. Първи пристигнали полицаите от Първо РПУ, тъй като полицейското управление е много близо до блока . Те започнали да гасят пожара с подръчни средства.

Малко след това пристигнала и пожарната, която сравнително бързо потушила огъня, но колата на практика вече не става за употреба.

Шефът на пожарникарския екип още на място казал, че палежът е умишлен. Причината е, че пожарникарите са открили следи от заливане с бензин. Същевременно открили и пакет, в който се съхранявало вещество, подпомагащо горенето.

Поне така са обяснили на Шикерова.

Журналистката не подозира никого. Тя не е получавала заплахи, никой не се е обаждал дори и само за да недоволства от тв изявите . И това е така не само в момента, откакто е водеща на екрана, но и за предишната работа като репортер и автор на документални филми.

Шикерова разказа за палежа в "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Тя заедно с Константин Караджов води сутрешния блок от началото на септември. Причина за старта им бе изненадващото напускане на Ани Цолова и Виктор Николаев, които вече са лица на "Здравей, България" по Нова тв.

По повод опожарения автомобил Караджов каза в ефира, че "само може да се гадае за умисъла" на това деяние.

Шикерова благодари от ефира на съседите си, които са оказали помощ при потушаването на горящия автомобил. Зрители, които се обаждаха директно в студиото на "Тази сутрин", я подкрепиха за работата . Докато коментираше причините за инцидента, жена, която се включи в предаването, каза, че Шикерова "говори винаги
истината и е засегнала хората, които не я харесват".

Зрителката дори призова да се спре омразата сред българския народ и той да спре да бъде племе. Шикерова започва работа в Би Ти Ви през 2001 г. Преди това тя е била в Канал 3 и Нова тв.

"Бетонни градини" е документалният филм, заснет за рубриката "Би Ти Ви Документите". Той разказва за застрояването на Черноморието и точно заради това предизвика силна обществена реакция.

До септември тази година тя бе продуцент на предаванията "Тази събота" и "Тази неделя".

Всъщност я подготвяха и за техен водещ, след като титулярката Лора Крумова излезе в майчинство. Журналистката е отличена и в класацията на в. "24 часа" "Достойните българи" за 2010 г.

69 превозни средства са запалени от началото на годината в столицата, съобщиха от пожарната вчера. Сред изгорелите коли има всякакви марки, дори при един от последните случаи бе запален и хладилен камион, разказаха експерти.

В повечето случаи механизмът на запалване е почти винаги един и същ - колата се полива с бензин, драсва се клечката и тя изгаря почти напълно в рамките на 10-ина мин. До момента има само няколко случая на разкрити палежи, но в по-голямата си част тези престъпления остават неразкрити, допълниха още от пожарната.

БХК: Това е опит за сплашване
Като очевиден опит за сплашване на журналист определи Българският хелзинкски комитет инцидента с опожарената кола на Генка Шикерова.

"Инцидентът е сплашване на журналист, целящ да ограничи свободата му на изразяване чрез задействане на тежките механизми на автоцензурата. Необходимо е бързо и професионално разследване, което да доведе до установяване и задържане на извършителите и поръчителите", коментираха от комитета.

Генка Шикерова отскоро води заедно с Константин Караджов сутрешния блок на Би Ти Ви. За това кратко време тя проведе няколко знакови и остри интервюта с представители на настоящата и предишната власт в лицето на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан и бившия регионален министър от правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова (правейки остра оценка на управлението на Бойко Борисов), се посочва в отворено писмо на организацията, адресирано до главния прокурор, шефа на СДВР и медиите.

"Обръщаме се към вас в израз на особена тревога от гореописания инцидент", пише още БХК.

От организацията за защита на човешките права припомнят редица нападения срещу журналисти от минали години - взривяването на автомобила на Сашо Диков през 2011 г., убийството на Боби Цанков през 2010 г., побоя над Огнян Стефанов през 2008 г., нападението над Асен Йорданов през 2007 г., атентата срещу жилището на Васил Иванов през 2006 г., като подчертават, че към момента няма оповестени конкретни резултати от разследванията по тези случаи.

От Хелзинкския комитет припомнят още, че в класацията за 2013 г. на "Репортери без граници" за медийната свобода в света България заема 87-о място. За сравнение през 2006 г. е заемала 35-а позиция.

"Ефективното разследване на нападенията над журналисти следва да е основна гаранция за свободата на изразяване. Липсата на такова разследване води до тежки последствия както за журналистическата професия, така и за цялото общество", пише още в писмото на Българския хелзинкски комитет. (24 часа)

Атентатите срещу журналисти остават неразкрити
Посегателството срещу колата на журналистката Генка Шикерова е поредната атака срещу свободата на словото у нас. Палежите, извършени през последните 13 години, обаче остават неразкрити.

Миналата пролет злосторници подпалиха семейното ауди на дупнишката журналистка Лидия Павлова, която бе свидетел по делото срещу бегълците от правосъдието Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, и е писала серия публикации за тях. Изгоряха предната и задната броня, предните лява гума, лява врата и стъклото на колата. По документи автомобилът се водеше на името на сина на Павлова - Иван, който също бе свидетел по делото "Галеви".

По-рано - в средата на октомври 2011 г., колата на журналиста Сашо Диков бе разцепена от взрив пред дома му в столичния кв. "Гоце Делчев". Това стана в ключов политически момент - по време на визита на шефовете на Европейската комисия и Европарламента у нас. Взривното устройство бе поставено под предната лява гума - под шофьорското място на форда, който ползвала и дъщерята на Диков - Петя, също журналистка.

През февруари 2000 г. бе подпален автомобил "Таврия", собственост на колегата от в. "Капитал" Момчил Милев.

Седемгодишната кола бе паркирана пред блок в кв. "Изгрев" и лумнала в пламъци към 1,30 ч през нощта. Огънят обхванал и "Волво" на транспортна фирма "Сант", ползван от тогавашния главен редактор на "24 часа" Валери Найденов. Тогава пожарникарите пристигат само за 5 минути. Потушават пожара, преди да е обхванал целия паркинг.
"Впечатлен съм от българските пожарникарни. Но не се гаси туй, що не гасне", коментира тогава Найденов.

Сред неразкритите престъпления е и палеж на "Шевролет Спарк" на телевизия СКАТ в Бургас.