МВР проведе акции срещу незаконното отглеждане на наркотични култури

Крими

17-09-2013, 08:03

Снимка:

МВР, Пресцентър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разкрити и унищожени са около 20 тона канабис

На 3 септември служители на Регионална дирекция „Гранична полиция”- Кюстендил и ОДМВР-Благоевград проведоха полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани със засяване и отглеждане на наркотични култури, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Сформирани са 5 екипа за проверка на оперативни сигнали в землищата на селата Боровичене, Вишлене, Яково, Драгуш, Долене, Дреново и Зойчене. Проверени са 12 ниви, намиращи се в държавния горски фонд. В 9 от тях са установени  1260 зелени растения от рода на конопа и 58 полусухи зелени растения, с общо тегло над 4 568 кг. В резултат на проведените съвместни  действия са образувани 9 досъдебни производства. Взети са проби от намерения канабис, а останалото количество е унищожено. Уведомен е дежурен прокурор при РП-Петрич. Вследствие на проведената операция е предотвратено разпространението на 300 000 хиляди дози наркотично вещество на обща стойност от 3 000 000 лева.
През август служители на ГД ”Гранична полиция”, ГД ”Национална полиция” и ОДМВР - Благоевград проведоха друга мащабна полицейска операция, в която участваха 37 служители и 7 автомобила с повишена проходимост. За подпомагане действията на наземните екипи в операцията се включи и въздушен екип с хеликоптер от състава на специализирания отряд за въздушно наблюдение в ГДГП. Операцията е проведена в граничните зони на българо-македонската и българо-гръцката граница на територията на общините Петрич и Сандански. В хода на полицейската операция служителите на МВР са разкрили в гористи местности в землищата на селата Драгуш и Крънджилица, общ. Петрич 8 ниви канабис с обща площ от над 6 декара. Нивите принадлежат на държавния горски фонд в община Петрич. 4573 корена канабис с обща листна маса от 13 447 кг са унищожени чрез изгаряне. Образувани са четири досъдебни производства. По мнение на експерти от МВР от открития канабис би могло да се добие суха маса около 457 кг., чиято цена на дребно на черния пазар възлиза на около 13 430 000 лв. Работата по случая продължават РУП - Петрич и ГПУ - Златарево.