Днес е празникът на добродетелите

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.

Според преданията, през І в. в Рим живяла християнката София. Тя имала три дъщери, които носели имената Вяра, Надежда и Любов. Четирите жени не скривали своята вяра и я изповядвали открито.

Когато разбрал за това, император Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата отказали. Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко пред очите на майка им. След като издъхнали, трите момичета били погребани, а няколко дни след тях и майка им починала. Днес църквата ги почита като мъченици.

На четирите жени са наречени основните християнски добродетели: мъдрост, вяра, надежда и любов. Трите момичета са обявени за покровителки на децата. Традицията повелява именниците да омесят и раздадат питка, заедно с плодове, за да бъдат щастливи и здрави.

С особена тържественост се отбелязва този ден в столицата София, кръстена на Божията премъдрост, но свързвана и със Света София и нейните дъщери. Това е един от храмовите празници на древния столичен храм "Св София- Премъдрост Божия" и най-масово чествания ден на столицата ни. От 9.00 часа храм "Света София" ще започне Света Литургия, която с благословението и при молитвеното присъствие на Светейшия Български патриарх Неофит, ще отслужат Техни преосвещенства Стобийски епископ Наум - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Знеполски епископ Йоан. 
Ще бъде извършена традиционната лития и водосвет за празника.

Имен ден празнуват: София, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен.
Днес е и празникът на столицата на България - София. От гръцки името й означава "премъдрост".